skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie tego pysznego i najzdrowszego Dania zajmuje dosłownie nie więcej niż 20 minut. Jak każda inna ryba, dorsz gotuje się bardzo szybko. Jednocześnie ma doskonały smak, a gotowane na parze przyniesie organizmowi ogromne korzyści. Ryby parowe można włączyć do diety małych dzieci, ale w tym przypadku lepiej jest obejść się bez aromatycznych dodatków. Takich jak pieprz, skórka pomarańczowa i świeży imbir, a sól lepiej dodać minimalną ilość. Podczas gotowania dorośli zjadacze mogą eksperymentować z różnymi przyprawami i innymi dodatkami, a także sosami.
ten przepis to absolutnie harmonijne połączenie różnych smaków. Warto spróbować! Więc zaczynamy gotować...
korzeń imbiru myjemy i myjemy, a następnie kroimy go w cienkie paski wzdłuż. Skórka pomarańczowa jest również bardzo cienka w paski. Skórka powinna być bez białej warstwy, w przeciwnym razie gorycz będzie obecna w gotowej rybie, co nie każdemu może się spodobać. Skórkę najlepiej usunąć z pomarańczy tuż przed ugotowaniem dorsza.
umyj filet i lekko osusz wilgoć ręcznikiem papierowym. Po pokrojeniu ryby na małe kawałki i przeniesieniu ryby do odpowiedniego pojemnika. Polej filet z dorsza oliwą z oliwek, dosłownie trochę, nie potrzebujesz dużo. Posyp zmielonym różowym pieprzem na wierzchu (możesz go zmielić samodzielnie lub zastąpić czarnym świeżo zmielonym). Nie musisz solić ryby, ponieważ sos będzie słony! Ale jeśli zdecydujesz się obejść bez sosu, na tym etapie warto dodać sól do fileta.
pocieramy filety z dorsza pieprzem, solą i oliwą z oliwek. Wlej kilka szklanek wody do multicookera, Ustaw ruszt na parę. Rozłóż przygotowany filet z dorsza na ruszcie. Nawiasem mówiąc, możesz również dodać aromatyczne dodatki do wody wlewanej do miski, na przykład świeże zioła. Na filecie układamy słomki imbirowe i pomarańczowe, równomiernie rozprowadzamy. Zamknij pokrywę multicookera.
Ustaw tryb "na parę" ("para"), czas wynosi 8 minut. Podczas gotowania ryby zróbmy sos, po prostu mieszając wszystkie płynne składniki w małej misce.
dorsza podawaj z dużą ilością zieleni, polewając sosem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pieprz różowy mielony - 21 kcal/100g
- Filet z dorsza - 80 kcal/100g