twaróg kefirowy w powolnej kuchence

bardzo smaczny i delikatny twarożek gotujemy w domu! Twaróg to wspaniały produkt mleczny o wysokiej zawartości wapnia. A wapń jest bardzo potrzebny naszemu organizmowi do siły kości i ogólnie do dobrego funkcjonowania)) również twarożek jest bardzo ważnym składnikiem diety dzieci)) Cóż, twaróg gotowany w domu jest ogólnie nieopisanym przysmakiem))) bardzo smaczny twarożek uzyskuje się z domowego (wiejskiego) kwaśnego mleka, ale jeśli go nie ma, można go przygotować z zakupionego kefiru. I pomoże nam Multicooker! Przygotujmy pyszne i zdrowe danie))))
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 3 g
tłuszcze 13 % 1 g
węglowodany 50 % 4 g
38 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebujemy tylko 1 litra kefiru i wolnowaru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej kefir do miski multicookera. Jeśli istnieje program "multipowar", ustaw temperaturę na 80 stopni, Czas na 1 godzinę. Zamykamy pokrywę i czekamy))) Jeśli nie, możesz włączyć funkcję "podgrzewania", również na godzinę, ale nie powinieneś zamykać pokrywy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    A po godzinie twaróg jest gotowy) Serwatka oddzieliła się.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj gazę i sito. Konieczne jest przecedzenie twarogu przez gazę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W rezultacie z jednego litra kefiru uzyskuje się 250 gramów twarogu. Serwatka może być używana do pieczenia, do robienia pierogów lub ciast))

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowego twarogu przechowujemy w lodówce i lepiej od razu zjeść))))

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pyszne ze śmietaną, jagodami lub po prostu z herbatą)) Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g

Podobne przepisy