twaróg kefirowy w powolnej kuchence
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebujemy tylko 1 litra kefiru i wolnowaru.
Krok 2:
Wlej kefir do miski multicookera. Jeśli istnieje program "multipowar", ustaw temperaturę na 80 stopni, Czas na 1 godzinę. Zamykamy pokrywę i czekamy))) Jeśli nie, możesz włączyć funkcję "podgrzewania", również na godzinę, ale nie powinieneś zamykać pokrywy.
Krok 3:
A po godzinie twaróg jest gotowy) Serwatka oddzieliła się.
Krok 4:
Przygotuj gazę i sito. Konieczne jest przecedzenie twarogu przez gazę.
Krok 5:
W rezultacie z jednego litra kefiru uzyskuje się 250 gramów twarogu. Serwatka może być używana do pieczenia, do robienia pierogów lub ciast))
Krok 6:
Gotowego twarogu przechowujemy w lodówce i lepiej od razu zjeść))))
Krok 7:
Pyszne ze śmietaną, jagodami lub po prostu z herbatą)) Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g