skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić kotlety wieprzowe na parze w powolnej kuchence? Zacznij od głównego składnika-wieprzowiny. Umyj go, a następnie osusz kawałek mięsa serwetkami lub ręcznikami papierowymi. Przyjrzyj się uważnie wieprzowinie. Jeśli jest dość tłusty, odetnij wszystkie grube kawałki tłuszczu. Najlepszą opcją byłoby, gdyby nadal był tłuszcz, ale nie będzie go dużo (jeśli warstwa tłuszczu w ogóle nie będzie, kotlety mogą okazać się suche). Obierz cebulę. Teraz pokrój przygotowany kawałek mięsa i obraną cebulę na średniej wielkości kawałki, tak aby przeszły przez maszynę do mięsa.
teraz weź małą, ale głęboką miskę, do której wlej trochę wody. Włóż kilka kawałków bułki do wody, odstaw miskę z bułką na bok, przez 5 minut. W tym czasie bułka puchnie, wchłaniając wodę, co sprawi, że przyszłe kotlety będą bardziej soczyste i miękkie.
teraz, gdy główne składniki kotletów wieprzowych są gotowe, przepuść je przez maszynę do mięsa. Należy pamiętać, że bułkę należy trochę wycisnąć, ponieważ pochłania zbyt dużo wody, a dopiero potem ją zmielić. W razie potrzeby możesz ponownie przepuścić składniki (już mięso mielone) przez maszynę do mięsa. Wskazówka: podczas procesu mielenia w maszynce do mięsa wkładaj składniki naprzemiennie, aby były bardziej równomiernie rozłożone w mięsie mielonym. Zmiażdżone składniki przełożyć do miski, dodać sól i czarny pieprz do mielonego mięsa. Dokładnie wymieszaj.
przygotuj powolną kuchenkę do pracy. Aby to zrobić, wlej wodę do górnego poziomu do specjalnej komory. Następnie w powolnej kuchence Ustaw miskę do gotowania na parze z otworami). Teraz podziel mięso mielone na równe części (według liczby kotletów). Liczba części zależy od pożądanego rozmiaru kotletów. Ale radzę robić kotlety średniej lub małej wielkości. Z każdej części mięsa mielonego uformuj okrągły lub podłużny kotlet. Umieść kotlety w misce do gotowania na parze.
następnie ustaw program gotowania na parze na 40 minut. Gotuj kotlety z zamkniętą pokrywą wolnowaru. Po tym czasie kotlety będą gotowe. Podawaj paszteciki ze świeżymi warzywami lub innymi dodatkami według własnego uznania.
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
oprócz wieprzowiny w tym naczyniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g