mrożone manti w powolnej kuchence

delikatne Na Zewnątrz, soczyste wewnątrz manty, gotowane na parze! Manti to świetna opcja na szybki lunch i kolację. Tradycyjnie nie są gotowane, ale gotowane na parze, a Multicooker jest doskonałym pomocnikiem w tej sprawie. Po prostu wyjmujemy gotowe manty z zamrażarki, ładujemy i czekamy na sygnał dźwiękowy!
SvetalisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 100 % 1 g
węglowodany 0 % 0 g
7 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 35 min

Manti to środkowoazjatycka alternatywa dla klasycznych pierogów, ale przygotowują je nieco inaczej. W przeciwieństwie do rosyjskiej alternatywy, duże i specjalnie zwinięte manty można gotować tylko na parze. W tej formie w pełni ujawnią swój smak, zachowają integralność, a ciasto okaże się gęste i nie zmiękczone.

Manta nie wymaga rozmrażania przed rozpoczęciem gotowania, co znacznie skraca całkowity czas pracy i oczekiwania na obiad. Wlej wodę do miski multicookera. Jego ilość może się różnić w zależności od konstrukcji miski, najważniejsze jest to, że woda nie dociera do dna siatki do gotowania na parze i nie dotyka półfabrykatów ciasta.

wlej zimną wodę i natychmiast zainstaluj podwójny kocioł. Połóż zamrożone manty na siatce, aby się nie dotykały. Możliwość swobodnego przepływu pary między nimi zapewni równomierne gotowanie z każdej strony i wyeliminuje ich sklejanie się ze sobą.

nie jest wymagane wstępne przygotowanie, natychmiast zamykamy miskę multicookera. Ustawiamy tryb gotowania na parze, ustawiamy timer na 30 minut, ten czas wystarczy, aby manti były w pełni ugotowane w środku, ale na zewnątrz pozostały całe, piękne i gęste.

gdy tylko zabrzmi sygnał dźwiękowy, otwórz pokrywkę i połóż manti na talerzu. Na tym etapie nie musisz czekać i zostawiać gotowego naczynia pod pokrywką. Faktem jest, że od kontaktu z gorącą parą proces gotowania będzie kontynuowany nawet przy wyłączonym programie, a manti mogą stracić swój smak i konsystencję.

myj Zielenie bieżącą wodą, dobrze wysusz. W razie potrzeby możesz drobno posiekać warzywa. Rozłóż manti na talerzach, dodaj kawałek masła, udekoruj ziołami i podawaj. W razie potrzeby danie można uzupełnić dowolnym sosem, może to być kwaśna śmietana, sos pomidorowy lub dowolny inny - w zależności od osobistych preferencji smakowych.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy