skład / składniki
metoda gotowania
cechy smakowe keta już dawno zdobyły swoich fanów. Dietetycy z kolei twierdzą, że keta powinna być obowiązkowym elementem menu prawidłowego odżywiania. Tusze tej ryby zawierają wiele substancji niezbędnych do ustanowienia i regulacji procesów metabolicznych w organizmie. Jest cennym źródłem witamin, pierwiastków śladowych, kwasów tłuszczowych i innych niezbędnych substancji. Mięso keta zawiera białko, które jest szczególnie potrzebne sportowcom i osobom prowadzącym aktywny tryb życia. Co więcej, białko jest łatwo wchłaniane przez organizm.
z Kety można gotować wiele różnych potraw: jest to ucho i galaretka, smażyć w cieście, piec w folii w piekarniku. W tym przepisie porozmawiamy o ciekawym rodzaju gotowania. To pieczenie, ale nie w piekarniku, ale w kuchence mikrofalowej. Okazuje się równie smaczny i zdrowy.
1. Steki z Kety myjemy pod bieżącą zimną wodą. Następnie delikatnie osusz rybę ręcznikami papierowymi.
2. Obficie posmaruj każdy stek olejem roślinnym. Smarujemy nim również miskę multicookera. Aby to zrobić, używamy silikonowej szczotki do gotowania.
4. Dopraw keta solą i pieprzem po obu stronach. Steki umieszczamy w misce multicookera.
5. Twardy ser zetrzyj na grubej tarce. Rozłóż na rybie.
6. Wybierz program "Pieczenie" i czas gotowania - 35 minut.
7. Po określonym czasie wyjmujemy rybę, podajemy na talerzu.
przed podaniem udekoruj zielenią według uznania. Gotowane i pieczone ziemniaki, ryż, warzywa mogą służyć jako dodatek. Chociaż sam stek może równie dobrze działać jako niezależne danie.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Keta świeża - 138 kcal/100g
- Keta solona - 184 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g