zupa z ryżu i fasoli w powolnej kuchence

zdrowa, pożywna zupa z dużą ilością białka! Na ulicy zrobiło się zimno, mieszkania się nie rozgrzały i pomimo tego, że w kalendarzu jest prawie lato, chcę gorącej zupy. Nie jest to łatwe, ale satysfakcjonujące, rozgrzewające. Więc dzisiaj mam zupę z wołowiną, ryżem, ziemniakami i fasolą. Dla obserwujących figurę ziemniaki można usunąć z listy składników ;)
znlenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 6 g
tłuszcze 17 % 5 g
węglowodany 62 % 18 g
137 kcal
IG: 65 / 35 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki. Włącz powolną kuchenkę w tryb smażenia lub pieczenia, aby podgrzać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz i posiekaj cebulę i czosnek. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Smażyć na oleju roślinnym w powolnej kuchence na złoty kolor.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po zakończeniu smażenia dodaj koncentrat pomidorowy. Mieszaj i smaż przez kolejne pięć minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Dusić pod zamkniętą pokrywką przez kilka minut i ułożyć smażenie na talerzu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Napełnij wodą, aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Opłucz ryż i zalej wodą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Opłucz mięso, usuń nadmiar folii, jeśli są dostępne. Opłucz fasolę. Włóż wszystko do miski mkltivarki i napełnij jednym litrem wody. Zamknij pokrywkę, gotuj w trybie zupy przez godzinę. Po pół godzinie możesz otworzyć pokrywę i zebrać powstałą piankę ze ścian.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po zakończeniu programu Dodaj do miski odsączone ziemniaki, ryż umyty do czystej wody i smażony. Zamknij pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu przez kolejną godzinę. W tym czasie mięso w końcu stanie się miękkie, a fasola zostanie zdumiona.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zupa jest gotowa! Możesz podać na stole. Do tej zupy podaję krakersy, śmietanę, posiekane warzywa. Dla tych, którzy lubią ostrzej, możesz dodać ostrą paprykę.

jeśli zaczniesz gotować taką zupę z kurczakiem, połóż wszystkie składniki jednocześnie i gotuj przez godzinę. W tym czasie kurczak i fasola będą miały czas na gotowanie. Jeśli masz powolną kuchenkę o niskiej mocy, może to zająć trochę więcej czasu. Skoncentruj się na gotowości fasoli.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Krakersy kremowe - 414   kcal/100g
  • Krakersy pszenne - 331   kcal/100g
  • Krakersy - 331   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy