bezmięsna zupa z soczewicy

pyszna chuda zupa z soczewicy. Zdrowe i niskokaloryczne. Rośliny strączkowe są kochane przez całą rodzinę. Zupa z soczewicy jest bardzo pomocna, gdy trzeba ugotować coś prostego, ale satysfakcjonującego i smacznego.
IrinaprymoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 2 g
tłuszcze 20 % 2 g
węglowodany 60 % 6 g
49 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zestaw produktów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W razie potrzeby posortuj soczewicę, spłucz i napełnij chłodną wodą przez pół godziny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Wlej olej do miski multicookera, włącz tryb smażenia, 140 stopni. Włóż marchewki i gotuj przez pięć minut

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, wymieszaj i gotuj przez kolejne dziesięć minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie włóż ziemniaki pokrojone w dużą kostkę, soczewicę bez wody, przyprawy. NIE SOLIMY!

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Napełnij ciepłą wodą i gotuj do końca trybu smażenia. Następnie włączamy tryb Multipowar, 90 stopni, przez dwie godziny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    10 minut przed końcem reżimu włóż sól i suszony koperek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj z krakersami i ziołami. Smacznego!

soczewica była bardzo popularna w Rosji. W XIX wieku był uprawiany i sprzedawany w wielu krajach świata, ponieważ pod względem właściwości leczniczych i odżywczych tej kultury nie ma sobie równych.
soczewica nie gromadzi w sobie żadnych szkodliwych substancji. Jest przydatny w zaburzeniach układu nerwowego, w problemach z przewodem pokarmowym, w chorobach układu sercowo-naczyniowego. Normalizuje poziom cukru we krwi.
Ponadto zawiera witaminy z grupy B, PP, A i C. obecne są pierwiastki śladowe: potas, magnez, fosfor, żelazo, kobalt, molibden, mangan, miedź, cynk, chrom, selen.
wartość energetyczna soczewicy, w zależności od odmiany, wynosi 295-310 kcal.
białko roślinne w jego składzie jest łatwo przyswajalne, a złożone węglowodany mają zdolność powolnego rozkładania się, więc uczucie głodu nie przychodzi szybko.
mam nadzieję, że pokochasz ten wspaniały produkt!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Soczewica suszona nie gotowana - 340   kcal/100g
  • Soczewica suszona gotowana - 106   kcal/100g
  • Soczewica - 340   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Olej sojowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy