Królik z ziemniakami w wolnym naczyniu duszony

wykwintny królik w powolnej kuchence jest szybki i łatwy w przygotowaniu! Mięso w winie jest zawsze świętem. A jeśli to królik, sukces gospodyni i pochwały pod jej adresem są zapewnione!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 12 g
tłuszcze 41 % 14 g
węglowodany 24 % 8 g
184 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Obierz cebulę i pokrój w ćwiartki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiażdż czosnek, obierz i posiekaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj grzyby i pokrój na 2 lub 4 części.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój boczek w paski. Przez 10 minut w programie smażenia rozgrzej olej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozbij królika.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dopraw mięso.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W oleju włożyć boczek, cebulę i grzyby. Piecz przez 10 minut. Dodaj królika i smaż przez kolejne 10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj ziemniaki i suszone śliwki do wolnowaru. Doprawić.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj wino.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Jeśli masz Szybkowar, gotuj na wolnym ogniu z zamkniętym zaworem przez pół godziny. Jeśli prosty Multicooker-dusić przez 1,5-2 godziny.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Królik (cięcie) - 188   kcal/100g
  • Królik pieczony - 241   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy