jogurt w powolnej kuchence w słoikach

naturalny, zdrowy i bardzo smaczny przysmak - domowy jogurt! Jogurt jest najsmaczniejszy, a co najważniejsze-całkowicie naturalny. Można go jeść takim, jakim jest, lub wprowadzić różne suplementy. Wszystko, co lubisz-jagody i owoce, orzechy i nasiona, słodki syrop lub odwrotnie - świeże zioła, jeśli wolisz jeść jogurt niesłodzony. Dla tych, którzy prowadzą zdrowy tryb życia, przepis na taki jogurt jest darem niebios!
TatkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 42 % 5 g
68 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 8 h 35 min

zagotuj mleko i ostudź do 40 stopni. Jeśli weźmiesz mleko ultra-pasteryzowane, możesz pominąć etap gotowania, zamiast tego po prostu podgrzej mleko do pożądanych 40 stopni.

suchy zakwas do przygotowania jogurtu wsypujemy do ciepłego mleka, mieszamy.

słoiki lepiej przygotować z wyprzedzeniem - potrzebujesz ich sterylnych. Wlej do nich mleko z zakwasem, przykryj folią spożywczą.

połóż mały ręcznik na dnie miski multicookera. Jest to konieczne, aby słoiki stały stabilniej i przypadkowo nie porysowały powierzchni miski. Na ręczniku kładziemy słoiki z przyszłym jogurtem.

napełnij miskę ciepłą wodą (40 stopni) do poziomu mleka w słoikach. Zamknij powolną kuchenkę, wybierz tryb "jogurt". Czas gotowania zależy od modelu powolnej kuchenki, ale zwykle wynosi 8 godzin. Wygodne jest przygotowanie jogurtu w nocy.

po upływie czasu otwieramy powolną kuchenkę, wyjmujemy słoiki, usuwamy folię i przykrywamy pokrywkami. Jeśli słoiki są bez pokrywek, możesz po prostu zostawić na nich folię spożywczą. Wyjmujemy słoiki do lodówki na 4 godziny. Jest to konieczne, aby jogurt dojrzał.

po 4 godzinach jogurt jest całkowicie gotowy do spożycia. W razie potrzeby można go ozdobić lub wprowadzić różne dodatki.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Zakwas - 29   kcal/100g

Podobne przepisy