skład / składniki
metoda gotowania
zagotuj mleko i ostudź do 40 stopni. Jeśli weźmiesz mleko ultra-pasteryzowane, możesz pominąć etap gotowania, zamiast tego po prostu podgrzej mleko do pożądanych 40 stopni.
suchy zakwas do przygotowania jogurtu wsypujemy do ciepłego mleka, mieszamy.
słoiki lepiej przygotować z wyprzedzeniem - potrzebujesz ich sterylnych. Wlej do nich mleko z zakwasem, przykryj folią spożywczą.
połóż mały ręcznik na dnie miski multicookera. Jest to konieczne, aby słoiki stały stabilniej i przypadkowo nie porysowały powierzchni miski. Na ręczniku kładziemy słoiki z przyszłym jogurtem.
napełnij miskę ciepłą wodą (40 stopni) do poziomu mleka w słoikach. Zamknij powolną kuchenkę, wybierz tryb "jogurt". Czas gotowania zależy od modelu powolnej kuchenki, ale zwykle wynosi 8 godzin. Wygodne jest przygotowanie jogurtu w nocy.
po upływie czasu otwieramy powolną kuchenkę, wyjmujemy słoiki, usuwamy folię i przykrywamy pokrywkami. Jeśli słoiki są bez pokrywek, możesz po prostu zostawić na nich folię spożywczą. Wyjmujemy słoiki do lodówki na 4 godziny. Jest to konieczne, aby jogurt dojrzał.
po 4 godzinach jogurt jest całkowicie gotowy do spożycia. W razie potrzeby można go ozdobić lub wprowadzić różne dodatki.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Zakwas - 29 kcal/100g