skład / składniki
metoda gotowania
1. Smażyć każde mięso mielone (użyłem wieprzowiny) w oleju roślinnym na małym ogniu. Sól, pieprz do smaku.
2. Posiekaj cebulę. Dodaj do patelni z mięsem mielonym i smaż.
3. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż mięso mielone będzie gotowe. Ochładzać.
4. Pocieramy cukinię na grubej tarce. Jeśli jest sok, wyciśnij startą cukinię i połóż połowę na dnie wysmarowanej formy.
5. Na wierzchu, w następnej warstwie, kładziemy gotowe smażone mięso mielone. Równomiernie rozprowadzamy na całej powierzchni. Przykryj pozostałą startą cukinią. Cukinię trochę posolić.
6. Pomidory, wcześniej obrane ze skóry, pokroić w kółka i ułożyć na cukinii. Ubij jajka ze śmietaną, sól do smaku.
7. Wlać mieszaninę jajek i śmietany do formy na cukinię.
8. Zetrzyj ser na drobnej tarce. Posyp przygotowaną zapiekankę.
9. Formę wysyłamy do piekarnika do pieczenia w temperaturze 200 stopni przez 25-30 minut.
10. Najdelikatniejsza zapiekanka mięsna z cukinią i pomidorami w piekarniku jest gotowa na twój stół.
smacznego!)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g