Zapiekanka mięsna z cukinią i pomidorami w piekarniku

bardzo prosty i łatwy do przygotowania przepis na zapiekankę mięsną. Bardzo prosty i łatwy do przygotowania przepis. Na pewno ci się spodoba i będzie odpowiedzią na pytanie, co ugotować na obiad!
Kris TinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 6 g
tłuszcze 55 % 12 g
węglowodany 18 % 4 g
152 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Smażyć każde mięso mielone (użyłem wieprzowiny) w oleju roślinnym na małym ogniu. Sól, pieprz do smaku.
2. Posiekaj cebulę. Dodaj do patelni z mięsem mielonym i smaż.
3. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż mięso mielone będzie gotowe. Ochładzać.
4. Pocieramy cukinię na grubej tarce. Jeśli jest sok, wyciśnij startą cukinię i połóż połowę na dnie wysmarowanej formy.
5. Na wierzchu, w następnej warstwie, kładziemy gotowe smażone mięso mielone. Równomiernie rozprowadzamy na całej powierzchni. Przykryj pozostałą startą cukinią. Cukinię trochę posolić.
6. Pomidory, wcześniej obrane ze skóry, pokroić w kółka i ułożyć na cukinii. Ubij jajka ze śmietaną, sól do smaku.
7. Wlać mieszaninę jajek i śmietany do formy na cukinię.
8. Zetrzyj ser na drobnej tarce. Posyp przygotowaną zapiekankę.
9. Formę wysyłamy do piekarnika do pieczenia w temperaturze 200 stopni przez 25-30 minut.
10. Najdelikatniejsza zapiekanka mięsna z cukinią i pomidorami w piekarniku jest gotowa na twój stół.
smacznego!)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy