gulasz warzywny z mielonym mięsem i bakłażanem w piekarniku

proste i rozgrzewające danie na zimno i wilgoć. Gotuj teraz. Gulasz jest wtedy, gdy jest najpierw smażony, a następnie duszony. I będziemy również piec podczas duszenia, aby na pewno wszyscy byli pyszni - zarówno miłośnicy delikatnych warzyw i bogatych smaków, jak i wielbiciele chrupania w skórce. Do kogo się odnosisz?
Ksyusha Rado-LuboAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 4 g
tłuszcze 56 % 14 g
węglowodany 28 % 7 g
169 kcal
IG: 71 / 0 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Umyj warzywa. Obierz cebulę, marchewkę i czosnek. Jeśli masz delikatny żołądek, lepiej też wyczyścić bakłażana. Nie każdemu podoba się jego ostrość w skórze. Mięso mielone posolić, pieprzyć, dobrze zagnieść i odpocząć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój warzywa. Obficie posolić bakłażany i pozostawić sok.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Nasmaruj formę piekarnika masłem. Jeśli nie lubisz czosnku w potrawach, ale lubisz jego zapach, pokrój goździk na pół i przetrzyj kształt plasterkiem, a następnie posmaruj olejem. Tak więc gotowe jedzenie będzie miało lekki smak czosnku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na łyżce oleju słonecznikowego dobrze usmaż mięso mielone. Aby skorupa związała się tak szybko, jak to możliwe, nie mieszamy jej do końca. Najlepiej wymieszać raz przez cały czas gotowania. Po zrobieniu Skórki dodajemy masło, mąkę i wino, smażymy i mieszamy, aż powstanie jednorodny sos i zniknie zapach alkoholu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowe mięso mielone lekko schłodzić i włożyć do naczynia do pieczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na tej samej patelni usmaż marchewki na łyżce oleju.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj cebulę i czosnek pokrojony w plastry. Smażymy do miękkości. Przełóż na talerz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na tej samej patelni usmaż bakłażany umyte z soli na pozostałym oleju słonecznikowym. Prawie na końcu dodaj umyte i grubo posiekane warzywa.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj wszystkie warzywa i połóż je na farszu. Wlej wodę na patelnię, na której wszystko było smażone, i zagotuj. Wlej warzywa prawie do góry i lekko przebij mięso mielone widelcem, aby masło i mąka zaczęły mieszać się z bulionem. Posyp równą warstwą krakersów na wierzchu. Możesz mieszać krakersy z parmezanem, koperkiem i czosnkiem. Skórka będzie wtedy bardzo smaczna, ale tym razem chcieliśmy czystego smaku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pieczemy przez około godzinę w 160-170 stopniach. Lekko ostudź - i możesz podać.

bardzo smaczne ze świeżym domowym chlebem. Jeszcze cudownie z prostym gotowanym ryżem, ziemniakami gotowanymi w mundurkach - w prostych i delikatnych smakach duetów.

Gotuj z miłością!
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy