cukinia w piekarniku Rainbow

piękne łatwe letnie danie, szybkie i proste w przygotowaniu. Kiedy na podwórku jest lato, a na półkach sklepowych żniwa kolorowych warzyw na każdy gust, prawdziwym grzechem jest nie brać i nie gotować. Najpierw zobaczyłem ogromną żółtą cukinię, która schroniła się w pudełku jako pyton, natychmiast ją wziąłem. Potem różowe pomidory, które pamiętam z dzieciństwa ze względu na słodycz i konsystencję cukru. Jeszcze czerwoni za towarzystwo. Nad kuchennym stołem przewijałem przepisy i od razu odrzuciłem moją ulubioną smażoną cukinię w plasterkach-szkoda, że nie przykryłem panierką i zepsułem smażony kolor, nie chciałem też wcierać go w piekarnik i ser. Postanowiłem to zrobić po prostu, podkreślając żółty pomidor czerwony. Okazało się bardzo smaczne, kwaśne, pikantne, pachnące i bardzo letnie.
Ksyusha Rado-LuboAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 45 % 5 g
węglowodany 45 % 5 g
63 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Dostrajamy się do gotowania pysznie i z miłością. To da nam i naszym bliskim dobry nastrój, a jedzenie będzie się dobrze zachowywać podczas gotowania. Myjemy i myjemy warzywa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umieść patelnię z olejem na małym ogniu. Pokrój cebulę. Aby łzy nie płynęły-zbieramy zimną wodę do ust (Nie wiem, co się tam dzieje, ale to działa).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Czosnek można pokroić (lubimy, gdy jest w plasterkach) lub można go przepuścić przez prasę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż cebulę do oleju i od czasu do czasu mieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój jednego pomidora na 4 części i zetrzyj miąższ, skórka pozostanie, nie jest potrzebna.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy cebula się zarumieni, Dodaj do niej pomidora i czosnek, wymieszaj i kontynuuj duszenie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mam fioletową suszoną bazylię. Jeśli jest świeży, rozerwij go rękami i dodaj do sosu. Suszony jest łatwo wcierany między dłonie (później pachną przez długi czas), a czasami jest przepuszczany przez sito - okazuje się, że jest sklepowy. Sól i pieprz sos. Nie soliłam warzyw, więc sól i pieprz w sosie powinny wystarczyć dla wszystkich.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zmniejsz ogień do małego, pokrój paprykę w kostkę i dodaj do sosu. Dusić pod przykryciem przez około 15 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój pomidory.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój cukinię.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pięknie układamy w formie piekarnika. To danie wygląda świetnie zarówno w okrągłym, jak i owalnym kształcie. Rozgrzej piekarnik do 190-200 stopni.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Sos jest gotowy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Napełnij warzywa sosem, włóż formę do piekarnika na 30-35 minut, aż cukinia będzie miękka.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gotowe. Podczas gdy trochę się ochładza-moja pietruszka do podania.

podczas gotowania warzyw będziesz miał czas na ugotowanie spaghetti lub zrobienie tłuczonych ziemniaków. Pyszne z każdą owsianką i po prostu na kromce tostowego chleba. na zimno-świetna letnia przekąska lub "ssobojka" do pracy.
Gotuj z miłością!
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy