skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Dostrajamy się do gotowania pysznie i z miłością. To da nam i naszym bliskim dobry nastrój, a jedzenie będzie się dobrze zachowywać podczas gotowania. Myjemy i myjemy warzywa.
Krok 2:
Umieść patelnię z olejem na małym ogniu. Pokrój cebulę. Aby łzy nie płynęły-zbieramy zimną wodę do ust (Nie wiem, co się tam dzieje, ale to działa).
Krok 3:
Czosnek można pokroić (lubimy, gdy jest w plasterkach) lub można go przepuścić przez prasę.
Krok 4:
Włóż cebulę do oleju i od czasu do czasu mieszaj.
Krok 5:
Pokrój jednego pomidora na 4 części i zetrzyj miąższ, skórka pozostanie, nie jest potrzebna.
Krok 6:
Gdy cebula się zarumieni, Dodaj do niej pomidora i czosnek, wymieszaj i kontynuuj duszenie.
Krok 7:
Mam fioletową suszoną bazylię. Jeśli jest świeży, rozerwij go rękami i dodaj do sosu. Suszony jest łatwo wcierany między dłonie (później pachną przez długi czas), a czasami jest przepuszczany przez sito - okazuje się, że jest sklepowy. Sól i pieprz sos. Nie soliłam warzyw, więc sól i pieprz w sosie powinny wystarczyć dla wszystkich.
Krok 8:
Zmniejsz ogień do małego, pokrój paprykę w kostkę i dodaj do sosu. Dusić pod przykryciem przez około 15 minut.
Krok 9:
Pokrój pomidory.
Krok 10:
Pokrój cukinię.
Krok 11:
Pięknie układamy w formie piekarnika. To danie wygląda świetnie zarówno w okrągłym, jak i owalnym kształcie. Rozgrzej piekarnik do 190-200 stopni.
Krok 12:
Sos jest gotowy.
Krok 13:
Napełnij warzywa sosem, włóż formę do piekarnika na 30-35 minut, aż cukinia będzie miękka.
Krok 14:
Gotowe. Podczas gdy trochę się ochładza-moja pietruszka do podania.
Gotuj z miłością!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g