skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Weź 2 średnie bakłażany i 4 papryki, czosnek cebulowy i przyprawy. Do podania potrzebujemy pietruszki
Krok 2:
Pokrój bakłażana. Wolę kręgi, ale po prostu pokroić w kostkę, mniejsze. Wtedy czas gotvki zmniejszy się.
Krok 3:
Wlej bakłażany zimną osoloną wodą i przytrzymaj przez około 30 minut, aby wyszła gorycz.
Krok 4:
W międzyczasie obierz i pokrój paprykę. Możesz użyć pierścieni, możesz na mniejsze kawałki.
Krok 5:
Obierz cebulę i drobno posiekaj.
Krok 6:
Ząbki czosnku obieramy, miażdżymy nożem i siekamy.
Krok 7:
Umieść warzywa w ceramicznym naczyniu do pieczenia. Wyślij do piekarnika do pieczenia, nie ma potrzeby przykrywania formy. Drobno posiekane warzywa pieczą się przez około godzinę, Zajęło mi to więcej czasu, około 1,5 godziny. W tym czasie kilka razy konieczne jest mieszanie warzyw.
Krok 8:
Przed wyjęciem bakłażana z piekarnika polej je aromatycznymi przyprawami. Aby to zrobić, najpierw oczyść nasiona i posiekaj ostrą paprykę. Mam suchy strąk, ale jeśli jest świeży, możesz go użyć
Krok 9:
Na małej patelni rozgrzej olej, wrzuć do niego kurkumę i pieprz. Podgrzewaj przyprawy przez kilka minut, aby przyprawy ujawniły swój aromat.
Krok 10:
Polej bakłażanem i pieprzem tym olejem i włóż do piekarnika na kolejne 5-10 minut.
Krok 11:
Wyjmij gotowy bakłażan, pozwól mu trochę ostygnąć.
Krok 12:
Pyszna, aromatyczna przekąska jest gotowa. Możesz jeść jako niezależne danie, a także będzie idealnie komponować się z mięsem lub rybą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g