bakłażan w piekarniku z papryką, kurkumą i przyprawami

pieczone warzywa są najsmaczniejsze i najzdrowsze. Koniecznie spróbuj! Latem zdecydowanie powinieneś gotować pieczone warzywa. jeśli to możliwe, warto gotować je przez cały rok. Gotowanie tego dania nie sprawia żadnych kłopotów, najważniejsze jest obieranie i krojenie warzyw i wysyłanie ich do piekarnika. A reszta to solidna korzyść. W końcu papryka i bakłażan są gotowane, bez oleju, we własnym soku, po prostu delikatnie pieczone w piekarniku, zachowując w miarę możliwości witaminy i pierwiastki śladowe. Dla aromatu przyprawiam bakłażany mieloną kurkumą i aby ujawniła swój aromat, wrzucam go do gorącego oleju roślinnego. Pieczone bakłażany to uniwersalne danie - możesz użyć go jako przystawki, w tym jako składnika złożonych przystawek, lub możesz jako niezależne danie (gorąca przekąska)
Masłowa TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 44 % 7 g
węglowodany 50 % 8 g
89 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Weź 2 średnie bakłażany i 4 papryki, czosnek cebulowy i przyprawy. Do podania potrzebujemy pietruszki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój bakłażana. Wolę kręgi, ale po prostu pokroić w kostkę, mniejsze. Wtedy czas gotvki zmniejszy się.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej bakłażany zimną osoloną wodą i przytrzymaj przez około 30 minut, aby wyszła gorycz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W międzyczasie obierz i pokrój paprykę. Możesz użyć pierścieni, możesz na mniejsze kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ząbki czosnku obieramy, miażdżymy nożem i siekamy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść warzywa w ceramicznym naczyniu do pieczenia. Wyślij do piekarnika do pieczenia, nie ma potrzeby przykrywania formy. Drobno posiekane warzywa pieczą się przez około godzinę, Zajęło mi to więcej czasu, około 1,5 godziny. W tym czasie kilka razy konieczne jest mieszanie warzyw.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przed wyjęciem bakłażana z piekarnika polej je aromatycznymi przyprawami. Aby to zrobić, najpierw oczyść nasiona i posiekaj ostrą paprykę. Mam suchy strąk, ale jeśli jest świeży, możesz go użyć

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na małej patelni rozgrzej olej, wrzuć do niego kurkumę i pieprz. Podgrzewaj przyprawy przez kilka minut, aby przyprawy ujawniły swój aromat.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Polej bakłażanem i pieprzem tym olejem i włóż do piekarnika na kolejne 5-10 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij gotowy bakłażan, pozwól mu trochę ostygnąć.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pyszna, aromatyczna przekąska jest gotowa. Możesz jeść jako niezależne danie, a także będzie idealnie komponować się z mięsem lub rybą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy