pieczony plamiak w piekarniku

plamiak przygotowany w ten sposób ma wyraźniejszy smak!
KatarzynaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 10 g
tłuszcze 17 % 3 g
węglowodany 28 % 5 g
84 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokrój cebulę. Podpalamy patelnię, wlewamy olej. Włóż cebulę, gotuj na wolnym ogniu przez 3-5 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Trzy marchewki na grubej tarce, dodaj do cebuli. W tym samym czasie (lub wcześniej) obieramy ziemniaki, ryby.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj sok pomidorowy: włóż 2 łyżki do wody.l pasta pomidorowa, łyżeczka cukru, trochę czarnego mielonego pieprzu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połóż kawałki ryby na arkuszu, połóż ziemniaki na wierzchu. Następna warstwa to duszona cebula z marchewką. Wszystko to podlewamy sokiem pomidorowym. Wkładamy do piekarnika w temperaturze t 180-200° na godzinę. Gotowość sprawdzamy pod kątem miękkości ziemniaków, ponieważ ryba będzie gotowa za 45&039;. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Plamiak - 90   kcal/100g

Podobne przepisy