skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne produkty do przygotowania Juliena.
Krok 2:
Rozmrozić tusze kałamarnic i zanurzyć na minutę we wrzącej osolonej wodzie. Wyjmij i spłucz zimną wodą. W wyniku kontrastu temperatur oderwie się zewnętrzna folia, którą należy usunąć wraz z płytkami chitynowymi. Weź patelnię, wlej czystą wodę, lekko Posol i podpal. Poczekaj, aż woda się zagotuje i zanurz w niej obrane tusze kalmarów i gotuj nie dłużej niż pięć minut. Spuścić wodę, schłodzić kalmary. Pokrój je jak u
Krok 3:
Grzyby opłucz, obierz i pokrój w małe kliny.
Krok 4:
Pokrój cebulę w półpierścienie.
Krok 5:
Wlej olej roślinny na patelnię, włóż grzyby i smaż, mieszając przez siedem minut, następnie dodaj posiekaną cebulę i smaż przez kolejne pięć minut. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Krok 6:
Zetrzyj ser na grubej tarce. Połącz schłodzoną masę grzybową i kalmary w jednym naczyniu i wlej do niej połowę startego sera. Mieszaj płynnymi ruchami.
Krok 7:
Rozłóż masę na kokosach.
Krok 8:
Posyp pozostałą połową sera na wierzchu. Umieść kokotniki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piec julien z kalmarami w 180 * przez około 30 minut. Apetyczna rumiana skórka będzie świadczyć o gotowości potrawy.
Krok 9:
Przygotowanie sosu julienne z kalmarami. Weź czystą, suchą patelnię, podpal i podgrzej, wlej mąkę na dno i smaż, ciągle mieszając, aż będzie kremowa. Następnie, nie przestając mieszać, dodaj śmietanę i śmietanę, koperek, sól i pieprz mielonym pieprzem. Wlać przygotowany sos do sosjerki. Wyjmij gotowe danie z piekarnika. Bezpośrednio w Cocottes polać sosem i podawać Julien na stole na gorąco. Smacznego!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Kałamarnica tusza - 96 kcal/100g