kalmary Julienne z pieczarkami w piekarniku

pyszne danie, które można przygotować bez większego wysiłku! Julien spodoba się wszystkim miłośnikom owoców morza, ponieważ oprócz grzybów w jego nadzieniu znajdą się również pyszne pieczone kalmary. Takie danie można podawać zarówno na świąteczny, jak i codzienny stół!!!
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 11 g
tłuszcze 44 % 11 g
węglowodany 12 % 3 g
170 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty do przygotowania Juliena.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozmrozić tusze kałamarnic i zanurzyć na minutę we wrzącej osolonej wodzie. Wyjmij i spłucz zimną wodą. W wyniku kontrastu temperatur oderwie się zewnętrzna folia, którą należy usunąć wraz z płytkami chitynowymi. Weź patelnię, wlej czystą wodę, lekko Posol i podpal. Poczekaj, aż woda się zagotuje i zanurz w niej obrane tusze kalmarów i gotuj nie dłużej niż pięć minut. Spuścić wodę, schłodzić kalmary. Pokrój je jak u

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Grzyby opłucz, obierz i pokrój w małe kliny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój cebulę w półpierścienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej olej roślinny na patelnię, włóż grzyby i smaż, mieszając przez siedem minut, następnie dodaj posiekaną cebulę i smaż przez kolejne pięć minut. Zdjąć z ognia i ostudzić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj ser na grubej tarce. Połącz schłodzoną masę grzybową i kalmary w jednym naczyniu i wlej do niej połowę startego sera. Mieszaj płynnymi ruchami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż masę na kokosach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp pozostałą połową sera na wierzchu. Umieść kokotniki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piec julien z kalmarami w 180 * przez około 30 minut. Apetyczna rumiana skórka będzie świadczyć o gotowości potrawy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotowanie sosu julienne z kalmarami. Weź czystą, suchą patelnię, podpal i podgrzej, wlej mąkę na dno i smaż, ciągle mieszając, aż będzie kremowa. Następnie, nie przestając mieszać, dodaj śmietanę i śmietanę, koperek, sól i pieprz mielonym pieprzem. Wlać przygotowany sos do sosjerki. Wyjmij gotowe danie z piekarnika. Bezpośrednio w Cocottes polać sosem i podawać Julien na stole na gorąco. Smacznego!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Kałamarnica tusza - 96   kcal/100g

Podobne przepisy