pizza z cukinii w piekarniku z kaszą manną i majonezem

świetny wybór dla każdego, kto obserwuje swoją wagę! Lekka, delikatna i jednocześnie bardzo satysfakcjonująca pizza z cukinii. Ze względu na fakt, że cukinia jest podstawą testu, jest uważana za dietetyczną. W tym przepisie na sos do pizzy użyto majonezu, ale jeśli chcesz uczynić go bardziej dietetycznym produktem, możesz użyć śmietany. jogurt lub wymyśl własny sos. Do nadzienia możesz również użyć dowolnych produktów według własnego gustu. Mięso mielone, dowolne lub grzyby są idealne, możesz dodać kukurydzę w puszkach i inne produkty według własnego uznania. Jedyną wadą tego dania jest to, że gotową pizzę należy ostrożnie usunąć z patelni, lepiej natychmiast pokroić na kawałki i ułożyć na talerzach.
Masłowa TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 5 g
tłuszcze 48 % 12 g
węglowodany 32 % 8 g
156 kcal
IG: 50 / 38 / 13

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na pizzę zrobimy ciasto na bazie cukinii, do ciasta trafi również kasza manna, trochę mąki i jajko. Sól do smaku. Tradycyjnie kiełbasa, tarty ser, a także smażona cebula i suszone pomidory trafią do nadzienia, a wszystko to doprawimy sosem majonezowym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oczyść cukinię i przepuść przez maszynę do mięsa. Możesz zetrzeć lub użyć blendera. Najważniejsze jest, aby zamienić cukinię w puree.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej semolinę do puree, wymieszaj i odstaw na 15-20 minut. W tym czasie semolina puchnie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy semolina jest lekko spuchnięta, rozbij jajko i wymieszaj. Nie zapomnij o soli.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby ciasto było bardziej lepkie i gęste, wymieszaj mąkę w częściach. Wszystko dokładnie wymieszaj i odłóż ciasto na bok, podczas gdy nadzienie jest gotowe.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Robimy nadzienie. Posiekaj cebulę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej i usmaż cebulę z dodatkiem przypraw, weź przyprawy do smaku. Bardzo lubię kurkumę i kolendrę, dodałam je.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Trzy sery przez grubą tarkę, pokrój kiełbasę na małe kawałki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Formę do pizzy należy dobrze nasmarować olejem roślinnym i ułożyć ciasto z cukinii.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż smażoną cebulę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj kiełbasę do cebuli.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na koniec włóż pomidory, ser i dopraw majonezem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż pizzę z cukinii do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Nie spiesz się, aby go wyciągnąć. Gotowanie pizzy w piekarniku zajmuje 50-60 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wyjmij dietetyczny posiłek, ostudź. Możesz spróbować ostrożnie wyjąć z formy lub lepiej natychmiast pokroić na kawałki i ułożyć na talerzach i posypać ziołami.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    W tej formie pizzę z cukinii można podać do stołu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Kiełbasa z tłuszczem - 436   kcal/100g
  • Kiełbasa wieprzowa - 274   kcal/100g
  • Kiełbasa cielęca - 316   kcal/100g
  • Mięso suszone - 264   kcal/100g
  • Kiełbasa z wątróbki cielęcej - 265   kcal/100g
  • Mortadella - 345   kcal/100g
  • Kiełbasa osobna - 232   kcal/100g
  • Pieczona kiełbasa cielęca - 343   kcal/100g
  • Pieczona kiełbasa wieprzowa - 364   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy