skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na pizzę zrobimy ciasto na bazie cukinii, do ciasta trafi również kasza manna, trochę mąki i jajko. Sól do smaku. Tradycyjnie kiełbasa, tarty ser, a także smażona cebula i suszone pomidory trafią do nadzienia, a wszystko to doprawimy sosem majonezowym.
Krok 2:
Oczyść cukinię i przepuść przez maszynę do mięsa. Możesz zetrzeć lub użyć blendera. Najważniejsze jest, aby zamienić cukinię w puree.
Krok 3:
Wlej semolinę do puree, wymieszaj i odstaw na 15-20 minut. W tym czasie semolina puchnie.
Krok 4:
Gdy semolina jest lekko spuchnięta, rozbij jajko i wymieszaj. Nie zapomnij o soli.
Krok 5:
Aby ciasto było bardziej lepkie i gęste, wymieszaj mąkę w częściach. Wszystko dokładnie wymieszaj i odłóż ciasto na bok, podczas gdy nadzienie jest gotowe.
Krok 6:
Robimy nadzienie. Posiekaj cebulę.
Krok 7:
Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej i usmaż cebulę z dodatkiem przypraw, weź przyprawy do smaku. Bardzo lubię kurkumę i kolendrę, dodałam je.
Krok 8:
Trzy sery przez grubą tarkę, pokrój kiełbasę na małe kawałki.
Krok 9:
Formę do pizzy należy dobrze nasmarować olejem roślinnym i ułożyć ciasto z cukinii.
Krok 10:
Rozłóż smażoną cebulę.
Krok 11:
Dodaj kiełbasę do cebuli.
Krok 12:
Na koniec włóż pomidory, ser i dopraw majonezem.
Krok 13:
Włóż pizzę z cukinii do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Nie spiesz się, aby go wyciągnąć. Gotowanie pizzy w piekarniku zajmuje 50-60 minut.
Krok 14:
Wyjmij dietetyczny posiłek, ostudź. Możesz spróbować ostrożnie wyjąć z formy lub lepiej natychmiast pokroić na kawałki i ułożyć na talerzach i posypać ziołami.
Krok 15:
W tej formie pizzę z cukinii można podać do stołu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Kiełbasa z tłuszczem - 436 kcal/100g
- Kiełbasa wieprzowa - 274 kcal/100g
- Kiełbasa cielęca - 316 kcal/100g
- Mięso suszone - 264 kcal/100g
- Kiełbasa z wątróbki cielęcej - 265 kcal/100g
- Mortadella - 345 kcal/100g
- Kiełbasa osobna - 232 kcal/100g
- Pieczona kiełbasa cielęca - 343 kcal/100g
- Pieczona kiełbasa wieprzowa - 364 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g