pieczone ziemniaki w majonezie z boczkiem w piekarniku

zaskakująco proste i szybkie! Pokochaj ziemniaki na nowo! Łatwość przygotowania Bardzo smaczny dodatek z pieczonych ziemniaków w majonezie. Radzę gotować dla wszystkich!
Petra-♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 5 g
tłuszcze 39 % 11 g
węglowodany 43 % 12 g
208 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

jak wszystkie przepisy na ziemniaki ten jest równie prosty i zaczyna się od mycia i obierania ziemniaków.
ziemniaki do gotowania w majonezie można pokroić w dowolny sposób. Wolę kroić w kliny.
obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie.
pokrój boczek w cienkie paski.
dokładnie wymieszaj majonez, mielony pieprz i sól.
nasmaruj naczynie do pieczenia olejem, rozłóż ziemniaki, cebulę i boczek na dnie, a następnie napełnij powstałą mieszanką majonezu.
pieczemy ziemniaki w majonezie przez około półtorej godziny w piekarniku, który podgrzewamy do 180 stopni.
możesz zmienić określoną ilość składników według własnego gustu-weź więcej bekonu, mniej majonezu itp. - nic w przepisie nie zmieni się od ilości składników.
możesz podać gotowe danie jako danie główne lub jako pyszny dodatek do prawie każdego dania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy