skład / składniki
gotowanie krok po kroku
jak wszystkie przepisy na ziemniaki ten jest równie prosty i zaczyna się od mycia i obierania ziemniaków.
ziemniaki do gotowania w majonezie można pokroić w dowolny sposób. Wolę kroić w kliny.
obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie.
pokrój boczek w cienkie paski.
dokładnie wymieszaj majonez, mielony pieprz i sól.
nasmaruj naczynie do pieczenia olejem, rozłóż ziemniaki, cebulę i boczek na dnie, a następnie napełnij powstałą mieszanką majonezu.
pieczemy ziemniaki w majonezie przez około półtorej godziny w piekarniku, który podgrzewamy do 180 stopni.
możesz zmienić określoną ilość składników według własnego gustu-weź więcej bekonu, mniej majonezu itp. - nic w przepisie nie zmieni się od ilości składników.
możesz podać gotowe danie jako danie główne lub jako pyszny dodatek do prawie każdego dania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g