ziemniaki pieczone w piekarniku w bułce tartej
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
obrane ziemniaki wkładamy do łyżki i kroimy, mniej więcej tak, jak do smażenia. Łyżka nie pozwala na całkowite przecięcie bulwy.
ziemniaki układamy na blasze do pieczenia, każdą bulwę smarujemy olejem (kremowym lub roślinnym). NIE SOLIMY.Włóż do podgrzanego do 225*. piekarnik przez 25 minut.
następnie posmaruj olejem po raz drugi, sól, posyp przyprawami i bułką tartą i odstaw na około 20 minut, aż się zrumieni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g