ziemniaki pieczone w piekarniku w bułce tartej

ziemniak akordeonowy-zobacz, jakie piękno!
TanchaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 20 % 5 g
węglowodany 72 % 18 g
122 kcal
IG: 89 / 0 / 11

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

obrane ziemniaki wkładamy do łyżki i kroimy, mniej więcej tak, jak do smażenia. Łyżka nie pozwala na całkowite przecięcie bulwy.
ziemniaki układamy na blasze do pieczenia, każdą bulwę smarujemy olejem (kremowym lub roślinnym). NIE SOLIMY.Włóż do podgrzanego do 225*. piekarnik przez 25 minut.
następnie posmaruj olejem po raz drugi, sól, posyp przyprawami i bułką tartą i odstaw na około 20 minut, aż się zrumieni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy