ziemniaki w plasterkach pieczone w śmietanie i serze w piekarniku

chrupiąca skórka nie pozostawi nikogo obojętnym! Do piekarnika i grilla. Ziemniaki w plasterkach w piekarniku są gotowane bez mięsa, więc będą interesujące dla wegetarian. Danie okazuje się obfite i samowystarczalne, ale można je również podawać jako dodatek.
Lilik75Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 4 g
tłuszcze 28 % 7 g
węglowodany 56 % 14 g
152 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokrój obrane surowe ziemniaki na cienkie talerze lub plastry. Wyciśnij obrany czosnek przez zgniatacz. Wymieszaj z pieprzem, solą, gałką muszkatołową.krem orzechowy i zagotuj. Następnie lekko ostudź. Dodaj czosnek i posiekane zioła do śmietany.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posmaruj formę masłem i ułóż ziemniaki warstwami,

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Polewając każdą warstwę śmietaną.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Piec w rozgrzanym piekarniku do 150 stopni przez 40 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ser. Wyjmij formę z piekarnika i posyp zapiekankę ziemniaczaną startym serem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj temperatury do 200 stopni i piecz przez 5 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sól kuchenna - 0   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy