skład / składniki
gotowanie krok po kroku
moczyć kurczaka przez kilka godzin w słonej wodzie.
podczas marynowania przygotowujemy przyprawy.
nasączonego solą kurczaka osuszyć, natrzeć sokiem z cytryny i pieprzem.Umieścić w szczelnym pojemniku i wysłać do lodówki na noc.
jeśli kurczak jest tłusty, lepiej odciąć tłuszcz z tyłu i włożyć pod pierś,wtedy będzie soczysty podczas pieczenia.
wymieszaj musztardę, jogurt i przyprawy ,wyciśnij czosnek i rozprowadź go na całej tuszy kurczaka,obficie posmaruj tuszę powstałym sosem.Pozostaw na 30 minut.
w tym czasie przygotuj ziemniaki, pokrój je na duże plasterki,skrop olejem roślinnym, Posol i posyp przyprawami.
umieść kurczaka w odpowiednim naczyniu, rozłóż ziemniaki wokół.
przykryj podwójną warstwą folii, błyszczącą stroną do wewnątrz.
piecz kurczaka przez około 40 minut w temperaturze 220 stopni,a następnie zmniejsz do 180.Podlewaj okresowo uwalnianym sokiem.
następnie zdejmij folię na 20 minut przed końcem gotowania i pozwól jej się zrumienić.
smacznego!!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny "Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g