pieczeń z kurczaka w stylu kupieckim
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
cebulę pokroić w drobną kostkę i ułożyć na dnie glinianego garnka.
połóż kurczaki na cebuli. Nie solić. Przykryj garnek pokrywką i włóż do piekarnika. Gotuj kurczaki przez 15 minut w temperaturze 220 stopni. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i trzymaj garnek w piekarniku przez kolejne 30 minut.
w przypadku sosu opiekaj mąkę na suchej patelni, aż zacznie pachnieć orzechami. Włóż śmietanę do mąki, wymieszaj.
dodaj musztardę do sosu, wszystko wymieszaj.
doprawić sos imbirem, majerankiem, doprawić posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem i wlać sos do garnka.
zmniejsz temperaturę piekarnika do 120 stopni i gotuj przez kolejne 15 minut.
podczas serwowania polej kurczaki sosem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Majeranek - 271 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g