skład / składniki
metoda gotowania
najpierw podsmażamy warzywa. Na oliwie z oliwek podsmaż pokrojone pieczarki i marchewkę z cebulą. Dodaj tam śmietanę i sos pomidorowy.
przenosimy naszą mieszankę warzywną do garnka i robimy klopsiki. Smażę je trochę. Dla tych, którzy dbają o figurę i nie lubią smażenia, nie jest to konieczny proces. Układamy nasze klopsiki na mieszance warzywnej.
napełnij to wszystko bulionem warzywnym, aby klopsiki były przykryte, ale także lekko widoczne. Rzucamy wszystkie ulubione przyprawy. Zawsze mam: mieloną kolendrę, ziarna pieprzu. Liść laurowy, rzucam na koniec, 5 minut przed gotowością. Wkładamy do piekarnika na temperaturę 190 stopni, przez 30 minut. Poświęcimy ten czas na przygotowanie tłuczonych ziemniaków (wydaje mi się idealny, ale można go zastąpić innym dodatkiem).
wyciągamy garnek i wzywamy wszystkich do stołu))
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Bulion warzywny - 13 kcal/100g