skład / składniki
metoda gotowania
lepiej najpierw zrobić nadzienie - będzie musiało ostygnąć.
posiekaj kapustę i smaż na patelni z olejem roślinnym pod zamkniętą pokrywką przez 10 minut. Następnie dodaj posiekaną cebulę, wymieszaj. Zetrzyj marchewki na tarce i dodaj do kapusty, wymieszaj. Zmniejsz ogień, gotuj na wolnym ogniu do miękkości. Następnie sól i pieprz. Możesz nawet dodać trochę koncentratu pomidorowego, możesz trochę więcej przypraw.
zagotuj mleko i ostudź, aż będzie ciepłe. Wlej suche drożdże do słoika, dodaj cukier i 250 ml ciepłego mleka. Dodaj łyżeczkę. mąka, wymieszaj i umieść w ciepłym miejscu pod serwetką. 20 minut, a ciasto będzie gotowe, powinna pojawić się na nim piana.
osobno ubij jajko, cukier waniliowy, sól. Dodaj masło do ciepłego mleka, pozwól mu się tam stopić. Wymieszaj jajka i mleko, wlej ciasto,wymieszaj. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i zagniataj miękkie ciasto. Uformuj kulki z ciasta, rozwałkuj je, wypełnij nadzieniem, uformuj ciasto. Połóż placki na blasze do pieczenia, posmaruj żółtkiem.
umieść blachę do pieczenia w nagrzanym piekarniku 180C i piecz do miękkości(czas zależy od piekarnika, mam 40 minut).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal / 100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal / 100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g