zapiekanka z kaszy gryczanej w piekarniku
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
opłucz kaszę gryczaną, zalej 2 szklankami wody, zagotuj i gotuj do połowy. Ugotuj marchewki i zetrzyj na grubej tarce. Pokrój pomidora w plasterki. Posiekaj kapustę i lekko odcedź. Zbieramy zapiekankę. Włóż kaszę gryczaną do odpowiedniego naczynia natłuszczonego olejem roślinnym. Na wierzch ułożyć startą marchewkę, plasterki pomidorów i kapustę. Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 20 minut. Gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g