zapiekanka z kaszy gryczanej w piekarniku

urozmaic swoje menu dietetyczne zdrową zapiekanką! Kasza gryczana to jeden z najzdrowszych produktów, który jest dostępny w każdym domu! Korzyści z gryki są niezaprzeczalne. Jest bogaty w witaminy i mikroelementy, a także zawiera dużą ilość błonnika. Dieta gryczana jest uważana za jedną z najskuteczniejszych na odchudzanie! Z tym zbożem możesz przygotować wiele pysznych i bardzo zdrowych potraw dietetycznych.
LubawaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 20 % 8 g
węglowodany 68 % 27 g
196 kcal
IG: 12 / 88 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

opłucz kaszę gryczaną, zalej 2 szklankami wody, zagotuj i gotuj do połowy. Ugotuj marchewki i zetrzyj na grubej tarce. Pokrój pomidora w plasterki. Posiekaj kapustę i lekko odcedź. Zbieramy zapiekankę. Włóż kaszę gryczaną do odpowiedniego naczynia natłuszczonego olejem roślinnym. Na wierzch ułożyć startą marchewkę, plasterki pomidorów i kapustę. Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 20 minut. Gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g

Podobne przepisy