skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zestaw produktów. Zamiast parmezanu możesz wziąć dowolny twardy ser, ale najlepiej smakuje z nim.
Krok 2:
W razie potrzeby obierz ziemniaki, włóż do solonej wrzącej wody i gotuj na umiarkowanym ogniu przez 20-25 minut.
Krok 3:
Podczas gotowania ziemniaków robimy pastę. Trzy sery na drobnej tarce. Drobno posiekaj czosnek lub przepuść przez prasę.
Krok 4:
Wymieszaj ser i czosnek ze zmiękczonym masłem, posiekaną natką pietruszki i przyprawami.
Krok 5:
Dodaj śmietanę, wymieszaj. Korygujemy sól. Ponieważ parmezan jest dość słony, należy go ostrożnie solić.
Krok 6:
Ziemniaki ugotowane. Schłodzić do ciepłego stanu.
Krok 7:
Przeciąć na pół, ułożyć na blasze do pieczenia. Na każdej połowie rozprowadzamy aromatyczną mieszankę.
Krok 8:
Umieść blachę do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni i piecz przez 10 minut.
Krok 9:
Podawaj z warzywami i ziołami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Młode ziemniaki - 61 kcal/100g