Samsa z indykiem z ciasta francuskiego w piekarniku

orientalne danie z niezwykłym nadzieniem-spróbuj! Samsa od dawna jest pożądana i kochana w naszej rodzinie. Istnieje wiele opcji przygotowania tego wypieku, a z Tobą chcę podzielić się przepisem na samsę z soczystym nadzieniem z fileta z uda z indyka..
KirienaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 9 g
tłuszcze 38 % 15 g
węglowodany 40 % 16 g
231 kcal
IG: 19 / 75 / 6

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 25 min

to ciasto jest najbardziej popularne w Uzbekistanie, Kirgistanie, Kazachstanie i Tadżykistanie. Tam jest przygotowywany w ogromnych ilościach, podawany w sklepach spożywczych i sprzedawany bezpośrednio na ulicach. Charakterystyczna cecha samsy: jeśli nadzienie jest mięsne, układa się je na surowo, co sprawia, że po upieczeniu jest bardzo soczyste.

użyj ciasta francuskiego. Jeśli masz ochotę i czas, możesz sam go ugniatać. Używam zwykłego zakupionego ciasta francuskiego bez drożdży. Możesz wziąć ciasto drożdżowe, które lubi bardziej. A proces gotowania samsy sprowadza się do trzech prostych kroków: przygotowania nadzienia, formowania ciast i, w rzeczywistości, pieczenia.

Krok 1-rozłóż ciasto do rozmrażania i przygotuj nadzienie:

- przekręć lub drobno posiekaj filet z uda z indyka (możesz wziąć pierś z indyka lub kurczaka i oczywiście zastąpić mięso z indyka wołowiną. wieprzowiną lub jagnięciną);
- pokrój cebulę w półpierścienie lub ćwiartki pierścieni;
- wymieszaj indyka z cebulą, dodaj sól, pieprz i olej roślinny, ponownie wymieszaj.

Krok 2-uformuj paszteciki:

- posyp stół mąką i rozłóż na nim warstwę ciasta;
- pokrój ciasto na kwadraty około 6 x 6 cm;
- rozwałkuj trochę każdy kwadrat;
- rozłóż nadzienie;
- złóż kwadrat na pół po przekątnej i ściśnij krawędzie.

Krok 3-Rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni i przygotuj samsę do pieczenia:

- wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia;
- ułóż placki na blasze do pieczenia;
- lekko ubij jajko i posmaruj wierzch każdego pasztecika mieszanką;
- posyp mieszanką białego sezamu;
- piecz przez 40-45 minut.

Czas pieczenia i temperatura będą się różnić w zależności od piekarnika.

Przenieś gotową samsę na talerz i podawaj lekko schłodzoną.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Udo indyka - 144   kcal/100g

Podobne przepisy