skład / składniki
metoda gotowania
to ciasto jest najbardziej popularne w Uzbekistanie, Kirgistanie, Kazachstanie i Tadżykistanie. Tam jest przygotowywany w ogromnych ilościach, podawany w sklepach spożywczych i sprzedawany bezpośrednio na ulicach. Charakterystyczna cecha samsy: jeśli nadzienie jest mięsne, układa się je na surowo, co sprawia, że po upieczeniu jest bardzo soczyste.
użyj ciasta francuskiego. Jeśli masz ochotę i czas, możesz sam go ugniatać. Używam zwykłego zakupionego ciasta francuskiego bez drożdży. Możesz wziąć ciasto drożdżowe, które lubi bardziej. A proces gotowania samsy sprowadza się do trzech prostych kroków: przygotowania nadzienia, formowania ciast i, w rzeczywistości, pieczenia.
Krok 1-rozłóż ciasto do rozmrażania i przygotuj nadzienie:
- przekręć lub drobno posiekaj filet z uda z indyka (możesz wziąć pierś z indyka lub kurczaka i oczywiście zastąpić mięso z indyka wołowiną. wieprzowiną lub jagnięciną);
- pokrój cebulę w półpierścienie lub ćwiartki pierścieni;
- wymieszaj indyka z cebulą, dodaj sól, pieprz i olej roślinny, ponownie wymieszaj.
Krok 2-uformuj paszteciki:
- posyp stół mąką i rozłóż na nim warstwę ciasta;
- pokrój ciasto na kwadraty około 6 x 6 cm;
- rozwałkuj trochę każdy kwadrat;
- rozłóż nadzienie;
- złóż kwadrat na pół po przekątnej i ściśnij krawędzie.
Krok 3-Rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni i przygotuj samsę do pieczenia:
- wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia;
- ułóż placki na blasze do pieczenia;
- lekko ubij jajko i posmaruj wierzch każdego pasztecika mieszanką;
- posyp mieszanką białego sezamu;
- piecz przez 40-45 minut.
Czas pieczenia i temperatura będą się różnić w zależności od piekarnika.
Przenieś gotową samsę na talerz i podawaj lekko schłodzoną.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Udo indyka - 144 kcal/100g