ziemniaki z miękkim serem i boczkiem pieczone w piekarniku
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
usuń skórkę z ziemniaków, umyj i wykonaj nacięcia w formie akordeonu, przecinając poprzeczne paski. Pokrój cebulę w pierścienie. Pokrój kawałki boczku na rozmiar otworów w ziemniakach. Włóż boczek i cebulę do ziemniaków, naprzemiennie warstwami.
smarujemy naczynia do pieczenia olejem roślinnym, układamy ziemniaki i posypujemy grubo startym serem. Wkładamy do piekarnika na 45 minut w temperaturze 200 stopni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291 kcal/100g
- Ser "moobacher" - 350 kcal/100g
- Ser "Sainte-agure" - 369 kcal/100g
- Ser "Syriusz Camembert" - 294 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g