ziemniaki z miękkim serem i boczkiem pieczone w piekarniku

szybka i satysfakcjonująca kolacja dla całej rodziny. Delikatne ziemniaki z roztopionym serem z cienką zrumienioną płytką boczku-pożywne, sycące i bardzo smaczne!
GeteraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 4 g
tłuszcze 21 % 5 g
węglowodany 63 % 15 g
115 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

usuń skórkę z ziemniaków, umyj i wykonaj nacięcia w formie akordeonu, przecinając poprzeczne paski. Pokrój cebulę w pierścienie. Pokrój kawałki boczku na rozmiar otworów w ziemniakach. Włóż boczek i cebulę do ziemniaków, naprzemiennie warstwami.

smarujemy naczynia do pieczenia olejem roślinnym, układamy ziemniaki i posypujemy grubo startym serem. Wkładamy do piekarnika na 45 minut w temperaturze 200 stopni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291   kcal/100g
  • Ser "moobacher" - 350   kcal/100g
  • Ser "Sainte-agure" - 369   kcal/100g
  • Ser "Syriusz Camembert" - 294   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy