prosta zapiekanka w kuchence mikrofalowej
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
1. Wszystkie warzywa kroimy w cienkie plasterki.
2. Wymieszaj ziemniaki z chudym majonezem, solą, pieprzem kolendry.
3. Rozłóż warstwę ziemniaków w specjalnym naczyniu do kuchenki mikrofalowej, a następnie ułóż warzywa w dowolnej kolejności, z wyjątkiem pomidorów. Sól warzyw.
4. Rozłóż warstwę ziemniaków i warstwę pomidora, przykryj wszystko ostatnią warstwą ziemniaków.
wkładamy do kuchenki mikrofalowej na 20 minut, nie na maksimum, ale na moc powyżej średniej.
5. Pozwalamy gotowej zapiekance wejść do kuchenki mikrofalowej(Nie otwieramy i nie wyjmujemy naczyń).
6. Do zapiekanki możesz zrobić sałatkę warzywną z rzodkiewką, świeżym ogórkiem, papryką itp.
2. Wymieszaj ziemniaki z chudym majonezem, solą, pieprzem kolendry.
3. Rozłóż warstwę ziemniaków w specjalnym naczyniu do kuchenki mikrofalowej, a następnie ułóż warzywa w dowolnej kolejności, z wyjątkiem pomidorów. Sól warzyw.
4. Rozłóż warstwę ziemniaków i warstwę pomidora, przykryj wszystko ostatnią warstwą ziemniaków.
wkładamy do kuchenki mikrofalowej na 20 minut, nie na maksimum, ale na moc powyżej średniej.
5. Pozwalamy gotowej zapiekance wejść do kuchenki mikrofalowej(Nie otwieramy i nie wyjmujemy naczyń).
6. Do zapiekanki możesz zrobić sałatkę warzywną z rzodkiewką, świeżym ogórkiem, papryką itp.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g