pyszna zapiekanka z twarogu w kuchence mikrofalowej

pyszna i zdrowa zapiekanka z twarogu bez kłopotów i zmartwień. Wspaniały przepis kulinarny nowoczesnej kuchni to pyszna zapiekanka z twarogu w kuchence mikrofalowej, którą, jeśli chcesz, możesz przygotować w pół godziny. Na taki nawet czas przed rozpoczęciem dnia pracy nie szkoda przeznaczyć. Nawiasem mówiąc, czasami zabieram ze sobą taką zapiekankę do pracy, a tam wraz z kolegami pijemy z nią herbatę.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 13 g
tłuszcze 32 % 12 g
węglowodany 32 % 12 g
204 kcal
IG: 0 / 36 / 64

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
rozetrzyj twarożek widelcem, dodaj do niego cukier, kaszę mannę, zmiękczone masło, śmietanę i wanilinę. Na koniec wymieszaj jedno jajko i doprowadzaj masę do całkowitego jednorodnego stanu. Rodzynki gotujemy na parze we wrzącej wodzie-moczymy je przez dziesięć minut. Jeśli kandyzowane owoce są zbyt twarde, zalej je wrzącą wodą. Następnie dodaj rodzynki i kandyzowane owoce do masy twarogowej. Odstawiamy na dziesięć minut. Następnie bierzemy szklaną formę o wysokich ścianach, pokrywamy ją masłem i ostrożnie wkładamy twaróg do formy. Łyżką wyrównujemy powierzchnię i wysyłamy zapiekankę do kuchenki mikrofalowej. Ustawiamy moc na siedemset jednostek, a czas na 25 minut. Czekamy na wskazany czas, kiedy nasze jedzenie będzie gotowe do spożycia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal / 100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Kandyzowane - 216   kcal / 100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy