zapiekanka z ziemniaków w kuchence mikrofalowej
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
na początek obieramy ziemniaki, kroimy je w małe kostki, wkładamy do rondla, dodajemy 2 łyżki wody i podgrzewamy w kuchence mikrofalowej przez około 5-7 minut z przykrytą pokrywką. W tym czasie dodaj pastę pomidorową do mięsa mielonego, sól i pieprz do smaku, wlej trochę wody i wszystko wymieszaj. Następnie bierzemy płaski kształt, układamy warstwę przygotowanych ziemniaków, a następnie mięso mielone. Zapiekanka powinna mieć grubość około 4-5 centymetrów. Teraz ubij jaja kurze i mleko z odrobiną soli i wlej tę masę do zapiekanki na wierzch. Teraz włóż formę do kuchenki mikrofalowej i piecz w niej przez około 10 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g