pyszne piersi z kurczaka z serem w kuchence mikrofalowej
skład / składniki
11
porcje:
gotowanie krok po kroku
spróbuj ugotować piersi z kurczaka według przepisu na kuchenkę mikrofalową. Okazuje się, że jest to szybki i bardzo smaczny posiłek. To danie zawsze pomoże, gdy goście nagle pojawią się na progu. Z piersi kurczaka wyjmujemy kości i usuwamy skórę (opcjonalnie). Drobno posiekaj krakersy, zetrzyj parmezan na drobnej tarce, a ser cheddar na grubej tarce. Wymieszaj 25 g parmezanu z bułką tartą. Ubij jajko kurze. Następnie zanurz piersi w jajku i zwiń w mieszance krakersów i sera. Szybko smaż je na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym po obu stronach. Pomidory w puszkach są obrane. W misce wymieszaj mąkę z odrobiną soku z pomidorów i dodaj pomidory, drobno posiekaną miętę, posiekany czosnek, sól i 7 łyżek wody. Dobrze wymieszaj i wyślij do kuchenki mikrofalowej, aby ogrzać się z pełną mocą przez 1-2 minuty. Zmiel sos pomidorowy mikserem. Połóż piersi z kurczaka na talerzu, polej sosem i posyp serem cheddar, przykryj luźno pergaminem na wierzchu i piecz z pełną mocą przez 4-5 minut (z mocą 70-80% - około 7 minut), aż sos się zagotuje, a mięso będzie miękkie. Następnie posyp piersi pozostałym parmezanem i piecz (bez przykrycia papierem) z mocą 100% przez kolejne 45 sekund, aż ser się stopi. Piersi z kurczaka z serem podajemy z gotowanymi ziemniakami, smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Krakersy kremowe - 414 kcal/100g
- Krakersy pszenne - 331 kcal/100g
- Krakersy - 331 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g