skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Rozbij banana i włóż do kubka (użyj większego kubka, ponieważ podczas pieczenia w kuchence mikrofalowej babeczka unosi się, a jeśli kubek jest za mały, ciasto może "uciec").
Krok 2:
Za pomocą widelca zetrzyj banana na puree (najlepiej dojrzały banan, ponieważ jest słodki i świetnie nadaje się do pieczenia).
Krok 3:
Wbij jajko do kubka. Dobrze wymieszaj z bananem.
Krok 4:
Dodaj cztery łyżki mąki i pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Krok 5:
Wymieszaj.
Krok 6:
Wlej dwie łyżki mleka.
Krok 7:
I dodaj jedną łyżkę miodu.
Krok 8:
Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie. Piec babeczkę w kuchence mikrofalowej przez około 3-4 minuty. Gotowość można sprawdzić drewnianym patyczkiem lub zębem.
Krok 9:
W razie potrzeby posyp gotową babeczkę cukrem pudrem.
pyszna i łatwa do zrobienia babeczka bananowa w kubku bez cukru, która piecze się w kuchence mikrofalowej tylko przez trzy do czterech minut, a przygotowanie nie zajmuje dużo czasu :)))
opcjonalnie, po wymieszaniu wszystkich składników, możesz dodać czekoladę do ciasta. Po prostu rozbij czekoladę lub pokrój ją na małe kawałki i dodaj do ciasta i wymieszaj.. .
babeczka bananowa jest idealna na śniadanie, gotuje się bardzo szybko, wszystko miesza, a po pięciu minutach pyszne, obfite i zdrowe śniadanie jest gotowe! Również taka babeczka dobrze nadaje się na przekąskę.. :))) .
do pieczenia zawsze używam już dojrzałych bananów, które już zaczęły ciemnieć. Takie banany są znacznie słodsze i można obejść się bez cukru w wypiekach.. .
banany to nie tylko pyszny owoc, ale także zdrowy (choć kaloryczny). Zawiera wiele przydatnych rzeczy:))) banany są bogate w węglowodany, błonnik i wiele witamin. .
z banana można zrobić wiele rzeczy, od sałatki owocowej po ciasto, ale proponuję zrobić pyszną i szybką babeczkę bananową w kuchence mikrofalowej, którą na pewno pokochasz.. :)))
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Miód - 400 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g