babeczka bananowa w kubku w 5 minut

szybki deser bananowy w kubku w 5 minut. Pyszna i łatwa do zrobienia babeczka bananowa w kubku bez cukru. Idealne na pyszne i szybkie śniadanie lub przekąskę. Spróbuj gotować! :)
nordiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 5 % 2 g
węglowodany 81 % 30 g
169 kcal
IG: 3 / 33 / 63

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Rozbij banana i włóż do kubka (użyj większego kubka, ponieważ podczas pieczenia w kuchence mikrofalowej babeczka unosi się, a jeśli kubek jest za mały, ciasto może "uciec").

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Za pomocą widelca zetrzyj banana na puree (najlepiej dojrzały banan, ponieważ jest słodki i świetnie nadaje się do pieczenia).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wbij jajko do kubka. Dobrze wymieszaj z bananem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cztery łyżki mąki i pół łyżeczki proszku do pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej dwie łyżki mleka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I dodaj jedną łyżkę miodu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie. Piec babeczkę w kuchence mikrofalowej przez około 3-4 minuty. Gotowość można sprawdzić drewnianym patyczkiem lub zębem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W razie potrzeby posyp gotową babeczkę cukrem pudrem.

pyszna i łatwa do zrobienia babeczka bananowa w kubku bez cukru, która piecze się w kuchence mikrofalowej tylko przez trzy do czterech minut, a przygotowanie nie zajmuje dużo czasu :)))

opcjonalnie, po wymieszaniu wszystkich składników, możesz dodać czekoladę do ciasta. Po prostu rozbij czekoladę lub pokrój ją na małe kawałki i dodaj do ciasta i wymieszaj.. .

babeczka bananowa jest idealna na śniadanie, gotuje się bardzo szybko, wszystko miesza, a po pięciu minutach pyszne, obfite i zdrowe śniadanie jest gotowe! Również taka babeczka dobrze nadaje się na przekąskę.. :))) .

do pieczenia zawsze używam już dojrzałych bananów, które już zaczęły ciemnieć. Takie banany są znacznie słodsze i można obejść się bez cukru w wypiekach.. .

banany to nie tylko pyszny owoc, ale także zdrowy (choć kaloryczny). Zawiera wiele przydatnych rzeczy:))) banany są bogate w węglowodany, błonnik i wiele witamin. .

z banana można zrobić wiele rzeczy, od sałatki owocowej po ciasto, ale proponuję zrobić pyszną i szybką babeczkę bananową w kuchence mikrofalowej, którą na pewno pokochasz.. :)))

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy