babeczka czekoladowa w kubku w 3 minuty szybko i łatwo

Kiedy masz ochotę na ciastko, ale nie chcesz długo gotować:). Mój ulubiony przepis na szybkie ciasto.
nordiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 24 % 13 g
węglowodany 64 % 35 g
285 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 10 min

lekko ubij jajko w kubku. Dodaj cukier, wymieszaj.
dodaj masło, wymieszaj.
dodaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, dobrze wymieszaj.
dodaj mleko, wymieszaj.
piec w kuchence mikrofalowej przez 2,5-3 minuty.

możesz posypać gotową babeczkę cukrem pudrem, dodać pastę czekoladową lub polać skondensowanym mlekiem.
również do ciasta gotowego do pieczenia można dodać kawałki czekolady i wymieszać, aby czekolada była równomiernie rozprowadzona. Musisz upiec babeczkę z dużą mocą, możesz sprawdzić gotowość wykałaczką (włóż wykałaczkę do babeczki ,a jeśli jest sucha, babeczka jest gotowa).

niezwykle popularne ciasto z różnymi nadzieniami nazywa się babeczką. Historia powstania ciasta sięga czasów starożytnego Rzymu, w okresie rozwoju którego zwyczajowo mieszano granat, orzechy, rodzynki i wiele innych składników w puree jęczmiennym.
" Keks "otrzymał swoją nazwę w średniowieczu dzięki połączeniu starofrancuskiego" Frui "— owoc i angielskiego" Kechel " — ciasto. Dziś współczesny angielski ma analogowe słowo "Cakes", co w tłumaczeniu oznacza"ciasta". Zgodnie z nowoczesnym przepisem na ciasto, Zwykle piecze się je z ciasta drożdżowego lub biszkoptowego. Najczęstsze nadzienia to wszelkie orzechy, suszone owoce, dżemy, przetwory, świeże owoce, a nawet warzywa.
historycy twierdzą, że ten rodzaj deseru został szczególnie rozpowszechniony w XVI wieku. Eksperci przypisują to zjawisko pojawieniu się granulowanego cukru, który był dostarczany z amerykańskich kolonii i przyczynił się do długotrwałej ochrony owoców. Dzięki temu babeczki stały się ulubionym deserem wielu krajów europejskich, które miały swoje tradycyjne składniki tego dania.
na przestrzeni wieków przepis na babeczkę zmieniał się zgodnie ze specyfiką kultur różnych narodów i krajów, więc wkrótce pojawiły się babeczki, stoleny, herbatniki itp.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy