skład / składniki
metoda gotowania
lekko ubij jajko w kubku. Dodaj cukier, wymieszaj.
dodaj masło, wymieszaj.
dodaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, dobrze wymieszaj.
dodaj mleko, wymieszaj.
piec w kuchence mikrofalowej przez 2,5-3 minuty.
możesz posypać gotową babeczkę cukrem pudrem, dodać pastę czekoladową lub polać skondensowanym mlekiem.
również do ciasta gotowego do pieczenia można dodać kawałki czekolady i wymieszać, aby czekolada była równomiernie rozprowadzona. Musisz upiec babeczkę z dużą mocą, możesz sprawdzić gotowość wykałaczką (włóż wykałaczkę do babeczki ,a jeśli jest sucha, babeczka jest gotowa).
niezwykle popularne ciasto z różnymi nadzieniami nazywa się babeczką. Historia powstania ciasta sięga czasów starożytnego Rzymu, w okresie rozwoju którego zwyczajowo mieszano granat, orzechy, rodzynki i wiele innych składników w puree jęczmiennym.
" Keks "otrzymał swoją nazwę w średniowieczu dzięki połączeniu starofrancuskiego" Frui "— owoc i angielskiego" Kechel " — ciasto. Dziś współczesny angielski ma analogowe słowo "Cakes", co w tłumaczeniu oznacza"ciasta". Zgodnie z nowoczesnym przepisem na ciasto, Zwykle piecze się je z ciasta drożdżowego lub biszkoptowego. Najczęstsze nadzienia to wszelkie orzechy, suszone owoce, dżemy, przetwory, świeże owoce, a nawet warzywa.
historycy twierdzą, że ten rodzaj deseru został szczególnie rozpowszechniony w XVI wieku. Eksperci przypisują to zjawisko pojawieniu się granulowanego cukru, który był dostarczany z amerykańskich kolonii i przyczynił się do długotrwałej ochrony owoców. Dzięki temu babeczki stały się ulubionym deserem wielu krajów europejskich, które miały swoje tradycyjne składniki tego dania.
na przestrzeni wieków przepis na babeczkę zmieniał się zgodnie ze specyfiką kultur różnych narodów i krajów, więc wkrótce pojawiły się babeczki, stoleny, herbatniki itp.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g