skład / składniki
metoda gotowania
1. Szkło (zwykłe szkło) wysyłamy do lodówki (za jego pomocą sprawdzimy gotowość ganache).
2. Cóż, teraz łamiemy czekoladę na kwadraty, wkładamy do szklanej miski.
3. Wlej śmietanę do czekolady.
4. Wysyłamy miskę do kuchenki mikrofalowej na dokładnie 30 sekund, po czym wyjmujemy i mieszamy (nie daj się zwieść faktowi, że czekolada zamieniła się w bezkształtne grudki, wszystko jest w porządku).
5. Wysyłamy miskę do kuchenki mikrofalowej, ponownie podgrzewamy masę przez 10 sekund, po czym wyjmujemy ją z kuchenki mikrofalowej i mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
6. Na tym etapie musisz skorygować konsystencję: jeśli ganache ledwo kapie z łyżeczki, należy go trochę rozcieńczyć śmietaną (dosłownie pół łyżeczki, nie przesadzaj), a jeśli masa spływa z łyżki pięknej latającej - konsystencja jest idealna.
7. Wyjmujemy szklankę z lodówki i sprawdzamy poprawność przygotowania ganache: jeśli wyciek spływa do połowy szklanki i zestala się - wszystko jest po prostu wspaniałe, w przeciwnym razie (jeśli płynie poniżej) ganache należy zagęścić czekoladą, dodając mały plasterek, podgrzać w kuchence mikrofalowej przez 10 sekund i spróbować ponownie.
niech ci się uda po prostu bezbłędnie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Czekolada mleczna - 550 kcal/100g