Wybierz najlepsze sprawdzone przepisy ganache na 1000.menu. Wypróbuj opcje z czarnymi, mlecznymi i białymi rodzajami czekolady, różnymi proporcjami śmietany i masła, gęstością kremu do innych rodzajów wypieków, słodyczy, słodkich sosów. Dodaj koniak lub brandy do smaku. Poznaj cechy gotowania i możliwe błędy.
wybierając rodzaj czekolady do ganache, należy zwrócić uwagę na ilość masła kakaowego w słodyczy. Im mniejsza masa masła kakaowego w czekoladzie, tym więcej będzie potrzebne do kremu. Rozpoczynając tworzenie arcydzieł cukierniczych, należy pamiętać, że główną rzeczą w tego typu gotowaniu są proporcje produktów. Stosunek proporcji ciemnej czekolady do śmietany wynosi 1:1, dla mleka - 2:1, dla białego - 3(4): 1.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach ganache:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
śmietana | 300 | 2.8 | 20 | 3.6 |
masło | 734 | 0.5 | 82.5 | 0.8 |
czekolada mleczna | 550 | 6.9 | 35.7 | 54.4 |
ciemna czekolada | 539 | 6.2 | 35.4 | 48.2 |
biała czekolada | 554 | 6 | 34 | 56 |
ciekawy przepis:
1. Przygotuj czekoladki i śmietanę.
2. Podziel płytki na małe kawałki.
3. Wlej wodę do rondla. W żaroodpornej misce połącz śmietanę i czekoladę.
4. Ogrzewać w łaźni wodnej, ciągle mieszając, aż będzie gładka.
5. Schłodzić masę do 40 stopni.
6. Wprowadź miękkie, ciepłe masło do kremu.
7. Ubij ganache trzepaczką lub mikserem.
8. W tej formie gładki, błyszczący krem służy do lukrowania ciast, babeczek,ciast, jagód i innych owoców.
9. Schłodzić 1-2 godziny ganache, dokładnie ubić.
10. Użyj rozjaśnionego kremu powietrznego do warstw ciast, nadzień, słodyczy.
pięć najszybszych przepisów na ganache:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
ganache do przykrycia ciasta | 20 min | 563 | +75 |
ganache czekoladowy gęsty | 30 min | 444 | +314 |
ganache do ciasta z kroplami | 30 min | 439 | +21 |
ganache pod mastyksem do ciasta | 40 min | 442 | +76 |
ganache z białej czekolady jest prosty i pyszny | 1 h | 644 | +44 |
przydatne wskazówki:
* jeśli ganache jest z ciemnej czekolady, do śmietany można dodać trochę cukru lub cukru pudru.
• większa ilość śmietany pomoże uczynić ganache bardziej płynnym.
• Likier, koniak lub brandy mogą nadać dodatkowy smak.
• najłatwiej jest wyrównać ciasta biszkoptowe suchą, ciepłą szpatułką lub nożem, jeśli krem jest Mocno Zamrożony.