Ciemny ganache

Ciemny ganache-ostrość doznań smakowych! . Błyszczący ganache z ciemnej czekolady zapewni niezapomniany smak i sprawi, że Twoje ciasto będzie niesamowicie piękne. To mój ulubiony ganache) przepis jest bardzo prosty, spróbuj go ugotować!
SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 51 % 35 g
węglowodany 41 % 28 g
449 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 10 h 20 min

1. W grubościennym rondlu podgrzej śmietanę, doprowadzając ją do wrzenia (ale nie gotuj!).

2. Posiekaj czekoladę nożem (możesz złamać ręce), włóż do gorącej śmietany, cały czas energicznie mieszaj masę, aż czekolada całkowicie się rozpuści.

3. Wlej ganache do pojemnika z pokrywką, ostudź do temperatury pokojowej, a następnie wyślij do lodówki.

możesz użyć ganache już następnego dnia. Ogólnie rzecz biorąc, można go doskonale przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie, dzięki czemu można go przygotować z wyprzedzeniem i na przyszłość.

z podanej liczby składników otrzymuję pełny słoik o pojemności 800 ml.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g

Podobne przepisy