Ciemny ganache
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
1. W grubościennym rondlu podgrzej śmietanę, doprowadzając ją do wrzenia (ale nie gotuj!).
2. Posiekaj czekoladę nożem (możesz złamać ręce), włóż do gorącej śmietany, cały czas energicznie mieszaj masę, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
3. Wlej ganache do pojemnika z pokrywką, ostudź do temperatury pokojowej, a następnie wyślij do lodówki.
możesz użyć ganache już następnego dnia. Ogólnie rzecz biorąc, można go doskonale przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie, dzięki czemu można go przygotować z wyprzedzeniem i na przyszłość.
z podanej liczby składników otrzymuję pełny słoik o pojemności 800 ml.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g