skład / składniki
metoda gotowania
masło kakaowe topi się w kuchence mikrofalowej (można w łaźni wodnej), wlewa mleko i wysyła do ognia. Po 2-3 minutach wlej proszek kakaowy, substytut cukru i odtłuszczone mleko w proszku, wymieszaj. Masa natychmiast zgęstnieje.
powstałą masą czekoladową smarujemy całą wewnętrzną powierzchnię foremek (mam zwykłe foremki do babeczek) i wysyłamy je do zamrażarki, aby lukier się związał.
włóż twarożek do miski, wlej pozostały substytut cukru, zmiel masę przez sito lub wymieszaj z blenderem zanurzeniowym.
rozmrażaj jagody, zmiel je do konsystencji puree za pomocą blendera.
wlej żelatynę do kubka, napełnij zimną wodą.
wyjmij foremki z polewą czekoladową z zamrażarki, napełnij je twarogiem do połowy, dodaj przecier jagodowy i przykryj twarogiem.
rozpuść spuchniętą żelatynę w kuchence mikrofalowej, wymieszaj z pozostałymi puree z jagód, przykryj powierzchnię serów.
wysyłamy sery do lodówki na kolejne dwie godziny.
z tej liczby składników dostałem 4 sery o imponującej wielkości (formy były na babeczki).
Cóż, będziemy smakować?
ciesz się zdrowiem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Borówka - 44 kcal/100g
- Jagody świeżo mrożone - 56 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mleko w proszku - 465 kcal/100g
- Słodzik - 20 kcal/100g
- Masło kakaowe - 884 kcal/100g