skład / składniki
metoda gotowania
1. Spuść płyn z konserw do osobnego pojemnika (nadal będzie potrzebny) i przenieś rybę na płaski talerz i zmiażdż widelcem.
2. Gotuj ziemniaki, marchewki i jajka do całkowitego ugotowania, ostudź.
3. Obierz schłodzone warzywa i jaja kurze.
4. Złóż sałatkę (w miarę postępów siekam każdy składnik sałatki, nie wcześniej) w głębokiej salaterce:
- zetrzyj ziemniaki na grubej tarce, zalej płynem z konserw, solą i pieprzem według własnych upodobań;
- połóż rybę na ziemniakach, a następnie majonez (nie lubię dużo majonezu, więc wkładam mniej, skupiasz się na swoim smaku);
- zielone jabłko umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski (można zetrzeć), następnie ułożyć na warstwie rybnej, posmarować majonezem;
- zetrzyj marchewki na grubej tarce, ułóż równą warstwę, posmaruj majonezem;
- jajka podzielić na białka i żółtka, białka zetrzeć na grubej tarce, włożyć do salaterki, posmarować odrobiną majonezu i posypać żółtkami startymi na drobnej tarce;
- jaka sałatka bez dekoracji? udekoruj według własnych upodobań (udekorowałem kawałkami gotowanej marchewki i posiekaną zieloną cebulą).
Wyślij "mimozę"do lodówki na 4-5 godzin, a następnie podawaj.
jedz z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Różowy łosoś konserwowy - 136 kcal/100g