Marmolada truskawkowa
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
włóż żelatynę do miski, dodaj zimną wodę, pozostaw do spęcznienia na pół godziny.
Sortuj jagody, usuwając wszystkie zepsute i niedojrzałe, spłucz, pozwól im trochę wyschnąć. Następnie włóż truskawki do miski blendera, wlej cukier puder i kwas cytrynowy, zmiel jagody, aż będą gładkie.
podgrzej spuchniętą żelatynę nad ogniem lub w kuchence mikrofalowej, aby wszystkie kryształy się rozpuściły i wlej do masy truskawkowej, ponownie wymieszaj wszystko i wlej do foremek (mam silikonowe, bardzo wygodne). Wysyłamy do lodówki na 1-2 godziny do ostygnięcia.
Usuń zamrożoną marmoladę z form, zwiń w cukier i poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g