Marmolada truskawkowa

truskawkowa uczta dla słodyczy. Spróbuj gotować! Cóż, nadszedł sezon truskawkowy! Czego po prostu nie zrobiliśmy: dżem, dżem, ciasta, różnorodne desery i napoje owocowe. Szczególnie podobała nam się Marmolada truskawkowa-to coś! Nawet jeśli sezon truskawkowy jeszcze się nie rozpoczął lub już minął, nie ma znaczenia - marmoladę można przygotować z mrożonych jagód, po ich całkowitym rozmrożeniu.
DianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 95 % 39 g
159 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

włóż żelatynę do miski, dodaj zimną wodę, pozostaw do spęcznienia na pół godziny.

Sortuj jagody, usuwając wszystkie zepsute i niedojrzałe, spłucz, pozwól im trochę wyschnąć. Następnie włóż truskawki do miski blendera, wlej cukier puder i kwas cytrynowy, zmiel jagody, aż będą gładkie.

podgrzej spuchniętą żelatynę nad ogniem lub w kuchence mikrofalowej, aby wszystkie kryształy się rozpuściły i wlej do masy truskawkowej, ponownie wymieszaj wszystko i wlej do foremek (mam silikonowe, bardzo wygodne). Wysyłamy do lodówki na 1-2 godziny do ostygnięcia.

Usuń zamrożoną marmoladę z form, zwiń w cukier i poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy