budyń czekoladowy z białą porzeczką

pyszny deser czekoladowy-oryginalny, słodki, orzeźwiający! Świetny przepis na budyń czekoladowy z porzeczkami. Ogólnie można go gotować z dowolnymi jagodami, ale biała porzeczka jest szczególnie odpowiednia do tego delikatnego deseru. Bardzo letnia uczta. Zalecać ;)
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 38 % 12 g
węglowodany 50 % 16 g
185 kcal
IG: 47 / 0 / 53

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

1. Wlej cukier puder do rondla.
2. Dodaj sól, skrobię kukurydzianą, kakao w proszku. Wymieszać.
3. Wlej mleko.
4. Postaw garnek na ogniu i ciągle mieszając doprowadzaj do wrzenia.
5. Gdy się zagotuje, zmniejsz ciepło do średniego i dodaj posiekaną czekoladę. Mieszaj, trzymaj w ogniu, aż czekolada się rozpuści, a mieszanina lekko zgęstnieje.
6. Zdejmij patelnię z ognia i pozwól mieszaninie ostygnąć. Proces można przyspieszyć, umieszczając patelnię w pojemniku z zimną wodą.
7. Wymieszaj ser mascarpone z połową schłodzonej mieszanki czekolady. Wygodnie jest to zrobić za pomocą miksera (przy niskiej prędkości).
8. Porzeczki umyć, posortować, oddzielić od gałązek. Połóż jagody na ręczniku papierowym, aby wchłonąć nadmiar wilgoci.
9. Ułóż warstwę czekoladowego mascarpone w miseczkach, wlej mieszankę czekoladową na wierzch, posyp jagodami.

deser można podać od razu lub schłodzić-dzięki temu będzie bardziej orzeźwiający. W drugim przypadku wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g
  • Porzeczka Biała - 38   kcal/100g

Podobne przepisy