skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej cukier puder do rondla.
2. Dodaj sól, skrobię kukurydzianą, kakao w proszku. Wymieszać.
3. Wlej mleko.
4. Postaw garnek na ogniu i ciągle mieszając doprowadzaj do wrzenia.
5. Gdy się zagotuje, zmniejsz ciepło do średniego i dodaj posiekaną czekoladę. Mieszaj, trzymaj w ogniu, aż czekolada się rozpuści, a mieszanina lekko zgęstnieje.
6. Zdejmij patelnię z ognia i pozwól mieszaninie ostygnąć. Proces można przyspieszyć, umieszczając patelnię w pojemniku z zimną wodą.
7. Wymieszaj ser mascarpone z połową schłodzonej mieszanki czekolady. Wygodnie jest to zrobić za pomocą miksera (przy niskiej prędkości).
8. Porzeczki umyć, posortować, oddzielić od gałązek. Połóż jagody na ręczniku papierowym, aby wchłonąć nadmiar wilgoci.
9. Ułóż warstwę czekoladowego mascarpone w miseczkach, wlej mieszankę czekoladową na wierzch, posyp jagodami.
deser można podać od razu lub schłodzić-dzięki temu będzie bardziej orzeźwiający. W drugim przypadku wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Ser mascarpone - 412 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g
- Porzeczka Biała - 38 kcal/100g