skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Bierzemy cienki chleb pita i kładziemy go przed sobą na stole, podlewamy majonezem (1 2 łyżki wystarczy na jedną warstwę), łyżką równomiernie rozprowadzamy majonez na całej warstwie i obficie posypujemy wstępnie pokrojone w drobną kostkę jajka na twardo.
Krok 2:
Bierzemy filety rybne (zwykle używam filetów z łososia lub pstrąga), obieramy i kroimy w małe, zgrabne kostki. Na pierwszej warstwie chleba pita z jajkiem połóż drugą warstwę i dokładnie dociśnij ją rękami, zagęść. Drugą warstwę smarujemy również majonezem, rozprowadzamy łyżką po całej warstwie i kładziemy na niej filet z naszej ryby.
Krok 3:
Ostatnia warstwa to ser. Zwykle biorę żółty ser twardy. Smakowity. Trzy na średniej tarce. Trzecią warstwę chleba pita kładziemy również na rybę i dociskamy rękami ( lekko. Nie wyciskaj nadzienia. ), podlewamy warstwę ostatnimi kroplami majonezu, rozprowadzamy i posypujemy obficie startym serem.
Krok 4:
Zwijamy to wszystko w rolkę i szczelnie owijamy folią spożywczą do pieczenia lub zwykłą przezroczystą torbą, aby nasza rolka się nie rozwinęła. I wkładamy go do torby w lodówce na około 1,5-2 godziny, aby zamarzł.
Krok 5:
Następnie wyjmij z lodówki i pokrój w cienkie plasterki na talerzu. Możesz podać na stole. Danie jest gotowe. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Filety rybne - 204 kcal/100g