bułka pita z łososiem trójwarstwowa

bardzo smaczne, szybkie, łatwe. Udekoruj każdy stół i wakacje! Bardzo lubię tę bułkę.Przygotowuję go na każdy nowy rok lub majówkę. Porcje i czas podano w przybliżeniu.
AlexinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 10 g
tłuszcze 62 % 24 g
węglowodany 13 % 5 g
280 kcal
IG: 0 / 20 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Bierzemy cienki chleb pita i kładziemy go przed sobą na stole, podlewamy majonezem (1 2 łyżki wystarczy na jedną warstwę), łyżką równomiernie rozprowadzamy majonez na całej warstwie i obficie posypujemy wstępnie pokrojone w drobną kostkę jajka na twardo.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bierzemy filety rybne (zwykle używam filetów z łososia lub pstrąga), obieramy i kroimy w małe, zgrabne kostki. Na pierwszej warstwie chleba pita z jajkiem połóż drugą warstwę i dokładnie dociśnij ją rękami, zagęść. Drugą warstwę smarujemy również majonezem, rozprowadzamy łyżką po całej warstwie i kładziemy na niej filet z naszej ryby.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ostatnia warstwa to ser. Zwykle biorę żółty ser twardy. Smakowity. Trzy na średniej tarce. Trzecią warstwę chleba pita kładziemy również na rybę i dociskamy rękami ( lekko. Nie wyciskaj nadzienia. ), podlewamy warstwę ostatnimi kroplami majonezu, rozprowadzamy i posypujemy obficie startym serem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zwijamy to wszystko w rolkę i szczelnie owijamy folią spożywczą do pieczenia lub zwykłą przezroczystą torbą, aby nasza rolka się nie rozwinęła. I wkładamy go do torby w lodówce na około 1,5-2 godziny, aby zamarzł.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wyjmij z lodówki i pokrój w cienkie plasterki na talerzu. Możesz podać na stole. Danie jest gotowe. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Filety rybne - 204   kcal/100g

Podobne przepisy