skład / składniki
metoda gotowania
ułóż wstępnie przygotowane jabłka na blasze do pieczenia z wysokimi bokami do pieczenia, wlej kilka łyżek wody na dno, przykryj folią na górze. Wysyłamy do piekarnika na 15 minut w 180 stopniach. Jabłka powinny stać się miękkie. Podczas pieczenia jabłek zalej żelatynę wodą, pozwól jej pęcznieć (zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu), ale pamiętaj, że nie musisz doprowadzać do wrzenia. Wyjmij jabłka z piekarnika, pozwól im ostygnąć i puree za pomocą blendera (możesz przetrzeć przez sito). Dodaj cukier do smaku (w zależności od słodyczy jabłek), wanilinę na czubku noża i lekko ubij trzepaczką.
Oddziel białka od żółtek (Usuń żółtka) i dodaj do musu jabłkowego, ubij przez kolejne 5 minut, masa powinna stać się biała i zwiększyć objętość. Następnie wlej roztwór żelatyny cienkim strumieniem, ubij jeszcze kilka minut. Następnie układamy prawie gotowy sambuk w małych wazonach i wkładamy do lodówki, aż stwardnieje. Podczas serwowania możesz ozdobić listkiem mięty. Nasz deser jest gotowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g