Znajdź doskonałe wypróbowane domowe przepisy na marmoladę na niesamowitej stronie dla miłośników kuchni 1000.menu. Spróbuj przygotować marmoladę z różnych owoców, jagód lub soku, z miodem, fruktozą, zagęścić przez gotowanie lub dodanie naturalnych składników żelujących. Przygotuj marmoladę twardą jak cukierki w sklepach i miękką, jak czekamy.
istnieją tylko trzy odmiany Marmolady-jagodowa, owocowa (może być z soku) i galaretka, zrobiona z galaretki jagodowo-owocowej (czekamy lub dżem w domu). Główną zasadą przygotowania marmolady jest gotowanie półfabrykatów owocowo-jagodowych do zagęszczenia. Miód jest często dodawany jako słodzik. Do tej metody gotowania odpowiednie są owoce o dużej naturalnej zawartości pektyny: pigwa, jabłko, gruszka, melon, brzoskwinie, morele i śliwki, wiśnie i czereśnie, porzeczki. We wszystkich innych przypadkach żelującymi zagęszczaczami będą agar-agar, żelatyna lub skrobia.
pięć najczęściej używanych składników w domowych przepisach na marmoladę:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
żelatyna | 355 | 87.2 | 0.4 | 0.7 |
sok z cytryny | 16 | 0.9 | 0 | 3 |
kwas cytrynowy | 0 | 0 | 0 | 0.2 |
miód | 400 | 0.8 | 0 | 81.5 |
ciekawy przepis:
1. Wymieszaj połowę soku owocowego z proszkiem agar-agar. Przez pół godziny pozwól zagęszczaczowi pęcznieć.
2. Wlej bratnią duszę do rondla, dodaj cukier, zagotuj.
3. Wymieszaj powstały gorący syrop ze spuchniętym agarem agarowym. Mieszając, ponownie doprowadzić do wrzenia, ale nie zaleca się gotowania.
4. Pozwól sokowi odpocząć.
5. Wlać do foremek (najlepiej silikonowych).
6. Umieścić w lodówce.
7. Po zestaleniu wyjmij marmoladę z foremek, dowolnie udekoruj według uznania i smaku. Podawać z herbatą.
pięć najszybszych domowych przepisów na marmoladę:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
marmolada z żelatyną w domu | 1 h | 169 | +80 |
galaretka Marmolada | 1 h 30 min | 230 | +192 |
Marmolada owocowa | 2 h | 77 | +73 |
Marmolada jabłkowa | 2 h 50 min | 119 | +48 |
Marmolada truskawkowa | 3 h | 159 | +47 |
przydatne wskazówki:
* jeśli chcesz stworzyć marmoladę o wyjątkowo przydatnych właściwościach, musisz zastąpić cukier miodem, fruktozą lub stewią.
• marmoladę ze świeżych lub świeżo mrożonych malin z miodem można stosować jako smaczne lekarstwo na przeziębienie.
• agar-agar w użyciu jest wygodny, ponieważ po wycięciu różnych marmoladowych figurek pozostałe kawałki można zebrać, podgrzać, schłodzić i ponownie uzyskać cukierki.