skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić marmoladę z dyni? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Miód można wziąć absolutnie każdy, ale efekt końcowy będzie zależał od jego koloru. Im ciemniejszy miód, tym ciemniejsza będzie Marmolada. Ponadto należy pamiętać, że miód może powodować reakcje alergiczne. Można go zastąpić cukrem lub dowolnym słodzikiem według własnych upodobań.
Krok 2:
Żelatynę zalej zimną przegotowaną wodą i pozwól jej pęcznieć przez 40 minut. Lub wykonaj zgodnie z instrukcjami dotyczącymi odmiany żelatyny. Przeczytaj także wskazówki i przydatne informacje, jak prawidłowo namoczyć, podgrzać i dodać do innych składników w artykule o żelatynie pod linkiem pod krokami.
Krok 3:
Umyj i obierz dynię, usuń nasiona, pokrój na kawałki. Im gęstsza Dynia, tym lepiej jest ją pokroić. W dowolnym naczyniu do pieczenia ułóż kawałki dyni w jednej warstwie i wlej około 2 łyżki wody(jest to część 100 ml wskazanych w składnikach, gdy się zagotuje, możesz dodać więcej lub wystarczą 2 łyżki).
Krok 4:
Włóż do gorącego piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Powinien stać się miękki i łatwy do ugniatania po naciśnięciu widelcem. Jeśli tak nie jest, kontynuuj pieczenie do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Uważaj, aby dynia się nie przypaliła, jeśli widzisz, że cała woda się zagotowała, a dynia jest nadal twarda, w razie potrzeby dodaj trochę więcej wody.
Krok 5:
Wyjmij gotową dynię i ostudź do temperatury pokojowej. Dodaj do niego miód i wymieszaj. Jeśli miód jest bardzo gęsty, dodaj go do ciepłej dyni, aby stał się cieńszy i łatwiejszy do wymieszania.
Krok 6:
Uderz blenderem wszystko, aż będzie gładkie. W razie potrzeby możesz również przetrzeć tłuczone ziemniaki przez sito.
Krok 7:
Rozpuść spęcznioną żelatynę w dowolny dogodny sposób. Można to zrobić w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Wszystko dobrze wymieszaj łyżką, aż będzie gładkie.
Krok 8:
Przykryj dowolny odpowiedni kształt folią i wlej do niego masę dyniową. Pamiętaj, że im większy kształt, tym cieńsza będzie Marmolada.
Krok 9:
Usuń formę z marmoladą w zimne miejsce na 3-4 godziny. Masa powinna stwardnieć i stać się gęsta. Następnie wyjmij i pokrój warstwę w kostki cukierków. W razie potrzeby można je zawinąć w cukier lub cukier puder. Lepiej przechowywać je w chłodnym miejscu.
Krok 10:
Smacznego.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g