Dory w piekarniku

oryginalne danie rybne! Gotuj i ciesz się! Ryby Dori nie można nazwać popularnym daniem na stole i na próżno. Bogata w witaminy i pierwiastki śladowe ma bardzo delikatną konsystencję i przyjemny smak. Gotowanie w piekarniku pozwala odkryć właściwości o niskiej zawartości kalorii.
jakalkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 2 g
tłuszcze 87 % 40 g
węglowodany 9 % 4 g
411 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 45 min

przepis zaleca użycie ryby Dory jako prawdziwego przysmaku, choć trochę onieśmielającego, gdy jest świeży. Jeśli chcesz, możesz zastąpić go dowolną inną białą rybą, ale zawsze małą. Zaletą tej metody gotowania jest pieczenie w całości, gdy ryba jest nie tylko miękka i soczysta, ale także świetnie wygląda podczas serwowania.

lepiej kupić świeże ryby, ale jeśli w sprzedaży są tylko świeżo mrożone okazy, wyjmujemy je z zamrażarki z wyprzedzeniem i rozmrażamy w lodówce, a nie na stole. Zbyt gwałtowny spadek temperatury doprowadzi do szybkiego oddzielenia cieczy i wysuszenia. Łagodne rozmrażanie w lodówce zajmie trochę więcej czasu, ale zachowa jakość produktu.

rozmrożone ryby wyjmujemy z lodówki, obieramy, myjemy i pozostawiamy na stole przez 30 minut, aby znormalizować temperaturę i równomiernie gotować.

włącz piekarnik na 160 stopni, aby się rozgrzać. Przygotowujemy naczynie do pieczenia, pocierając dno i wewnętrzne ściany małym kawałkiem masła.

przygotowaną rybę wkładamy do głębokiej miski. Wlej oliwę z oliwek, aby całkowicie pokryła całą powierzchnię. Przyprawy smak Szanghaju i sól morską mieszamy i pocieramy rybę. Dobrze pocieramy rękami, aby przyprawy wniknęły do środka i nasiąkły skórą, penetrując środek podczas pieczenia.

rozłóż Dory w naczyniu do pieczenia, ułóż masło pokrojone w małe kostki na wierzchu. Wysyłamy do nagrzanego piekarnika na 5 minut.

ten przepis zakłada równie smaczną skórkę ze wszystkich stron, więc wyjmujemy formę i odwracamy rybę. Zwracamy formę do piekarnika na kolejne 8 minut (czas może się różnić w zależności od grubości tuszy).

Udekoruj gotową rybę plasterkami cytryny, z których sok będzie musiał zostać skropiony przed rozpoczęciem jedzenia. Uzupełniamy liśćmi pietruszki i podajemy na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g

Podobne przepisy