zapiekanka z tartej cukinii z mielonym mięsem w piekarniku

letnie danie warzywne spodoba się nawet mężczyznom, ponieważ zawiera mięso. Danie jest soczyste, delikatne, pachnące, nie powoduje uczucia ciężkości, więc można je zaoferować na obiad, dobrze nadaje się również na śniadanie. Latem-dobry zamiennik ziemniaków i owsianki z mięsem. Dwa w jednym, że tak powiem: warzywa i mięso. Odpowiedni dla tych, którzy są na diecie z tego czy innego powodu, ponieważ nie są przesyceni dodatkowymi kaloriami.
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 7 g
tłuszcze 52 % 12 g
węglowodany 17 % 4 g
144 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zapiekankę z tartej cukinii z mielonym mięsem w piekarniku? Produkty do gotowania zapiekanek. Cukinia i cebula obrane, umyte. Weź dowolne mięso mielone. Mam kurczaka i wołowinę. Chciałem uzyskać bardziej dietetyczną opcję, więc wziąłem mięso mielone z gotowanego mięsa i przewinąłem je w maszynce do mięsa. Możesz wziąć surowe mięso mielone, a podczas smażenia cebuli na patelni podsmaż mięso, aż straci różowy kolor.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj cukinię. Więc te warzywa są soczyste, dają dużo soku, trzeba je trochę wycisnąć, a nadmiar soku spuścić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do cukinii wbij jajka, dokładnie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser i dodaj 3/4 do cukinii. Wymieszaj jeszcze raz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż, dodając, mieszankę cukinii na dnie formy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój średniej wielkości cebulę. Rozgrzej patelnię, wlej olej i smaż cebulę przez kilka minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść mięso mielone na tej samej patelni, a jeśli masz je surowe, smaż, aż różowy zniknie. Odcedź cały tłuszcz z mięsa mielonego. Dodaj koncentrat pomidorowy, sól, przyprawy i wymieszaj. Po prostu wymieszałem gotowe mięso mielone z gotowanego mięsa z lekko smażoną cebulą i wszystkimi innymi składnikami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść mięso mielone w naczyniu do pieczenia na mieszance cukinii.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Resztę sera posyp mielonym mięsem na wierzchu. Piecz przez 20 minut w rozgrzanym piekarniku, aż się ugotuje.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Tak wygląda gotowa zapiekanka! Jest bardzo smaczny na gorąco, Dobry i schłodzony, ale jego smak nie jest wtedy tak jasny, więc sugeruję, aby wybrać dla niego ostrzejszy ser i można go umieścić 2 razy więcej. Z ilością przypraw można też & quot; pobawić się & quot;.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy