łosoś w piekarniku z ziemniakami

Łatwy, pyszny i zdrowy obiad, który jest prosty w przygotowaniu. Łosoś w piekarniku z ziemniakami jest pyszny, pożywny i sycący. Gotowanie nie jest trudne, obiad jest lekki i wyrafinowany. Takie ryby można przygotować na przybycie gości. Dodatek fety nadaje temu daniu rybnemu harmonię i sprawia, że jest trochę kremowy, kremowy. Świeży koperek nadaje rybom aromat i cieszy oko. Używanie ziemniaków różnych odmian To Oryginalny ruch. Podczas pieczenia każdy ziemniak staje się inny pod względem tekstury i smaku, co sprawia, że danie jest jaśniejsze, a paleta smakowa bogatsza.
ChoinkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 9 g
tłuszcze 21 % 5 g
węglowodany 42 % 10 g
140 kcal
IG: 80 / 0 / 20

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

to pyszne i aromatyczne danie nie jest trudne do przygotowania. Najpierw musisz przygotować składniki:

- roztop masło, włóż je do odpowiedniej miski i włóż do kuchenki mikrofalowej na pół minuty przy niskiej mocy. Jeśli ten czas nie wystarczy, należy go zwiększyć. możesz jednak stopić masło na kuchence;

- w osobnej misce wlej bułkę tartą-nadadzą gotowemu daniu przyjemną chrupkość;

- dokładnie pod bieżącą ciepłą wodą myję cytrynę, trzy z tyłu gąbki do mycia naczyń, a następnie suszymy ręcznikiem papierowym. Usuwamy górną żółtą warstwę skórki specjalnym nożem lub po prostu za pomocą tarki, uważając, aby nie dotknąć białej warstwy. W razie potrzeby posiekaj skórkę. Wyciśnij sok z cytryny do szklanki, umieść skórkę również w osobnej misce;

- koperek myjemy i suszymy ręcznikami papierowymi, po czym drobno siekamy, pozostawiając nieco większe gałązki do dekoracji gotowego dania;

- ziemniaki i musisz je wziąć młody, dobrze umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ziemniaki wybieramy różne odmiany-pozwala to przygotować oryginalne danie,ale z najbardziej zwykłych produktów! Chodzi o to, że ziemniaki różnych odmian podczas gotowania nabiorą innej tekstury i będą miały inny smak. Jeśli ziemniaki są nagle używane w średnim wieku, należy je obrać. Umyte ziemniaki kroimy w cienkie plasterki;

- ugniatamy fetę w okruchy i przenosimy do czystej miski;

- filet z łososia umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi;

- przygotowujemy sól, czarny mielony pieprz i bulion, który można zastąpić wodą.

gotowe! A teraz przechodzimy do głównego etapu:

1. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 190 stopni Celsjusza.

2. W osobnej misce wymieszaj połowę stopionego masła ze skórką z cytryny, bułką tartą i posiekanym koperkiem.

3. Lekko posmaruj naczynie do pieczenia dowolnym olejem roślinnym i równomiernie rozłóż połowę pokrojonych ziemniaków, posyp solą i czarnym pieprzem. Ziemniaki posypujemy również połową pokruszonego sera feta. Następnie rozłóż pozostałe ziemniaki, ponownie posyp solą, pieprzem i fetą.

4. Wymieszaj bulion z pozostałym stopionym masłem,a następnie wlej ziemniaki do formy. Przykryj formę pokrywką lub zbuduj ją z podwójnej warstwy folii żaroodpornej. Włóż formę z ziemniakami do piekarnika na 45 minut (aż ziemniaki będą miękkie).

5. Pokrój filet z łososia na duże kawałki, włóż do miski, zalej sokiem z cytryny, posyp solą, a następnie wymieszaj rękami. Pozostaw do marynowania.

6. Wyjmij formę z ziemniakami z piekarnika i zwiększ ogrzewanie do 210 stopni Celsjusza. Połóż kawałki łososia na ziemniakach, posyp mieszanką bułki tartej, oleju i koperku. Wkładamy formę z powrotem do nagrzanego piekarnika, nie przykrywaj pokrywką (folią).

7. Piecz łososia przez 15 minut, aż okruchy będą złote. Udekoruj gotowe danie gałązkami koperku i podawaj na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal / 100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Ser"feta" - 290   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy