skład / składniki
metoda gotowania
to pyszne i aromatyczne danie nie jest trudne do przygotowania. Najpierw musisz przygotować składniki:
- roztop masło, włóż je do odpowiedniej miski i włóż do kuchenki mikrofalowej na pół minuty przy niskiej mocy. Jeśli ten czas nie wystarczy, należy go zwiększyć. możesz jednak stopić masło na kuchence;
- w osobnej misce wlej bułkę tartą-nadadzą gotowemu daniu przyjemną chrupkość;
- dokładnie pod bieżącą ciepłą wodą myję cytrynę, trzy z tyłu gąbki do mycia naczyń, a następnie suszymy ręcznikiem papierowym. Usuwamy górną żółtą warstwę skórki specjalnym nożem lub po prostu za pomocą tarki, uważając, aby nie dotknąć białej warstwy. W razie potrzeby posiekaj skórkę. Wyciśnij sok z cytryny do szklanki, umieść skórkę również w osobnej misce;
- koperek myjemy i suszymy ręcznikami papierowymi, po czym drobno siekamy, pozostawiając nieco większe gałązki do dekoracji gotowego dania;
- ziemniaki i musisz je wziąć młody, dobrze umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ziemniaki wybieramy różne odmiany-pozwala to przygotować oryginalne danie,ale z najbardziej zwykłych produktów! Chodzi o to, że ziemniaki różnych odmian podczas gotowania nabiorą innej tekstury i będą miały inny smak. Jeśli ziemniaki są nagle używane w średnim wieku, należy je obrać. Umyte ziemniaki kroimy w cienkie plasterki;
- ugniatamy fetę w okruchy i przenosimy do czystej miski;
- filet z łososia umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi;
- przygotowujemy sól, czarny mielony pieprz i bulion, który można zastąpić wodą.
gotowe! A teraz przechodzimy do głównego etapu:
1. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 190 stopni Celsjusza.
2. W osobnej misce wymieszaj połowę stopionego masła ze skórką z cytryny, bułką tartą i posiekanym koperkiem.
3. Lekko posmaruj naczynie do pieczenia dowolnym olejem roślinnym i równomiernie rozłóż połowę pokrojonych ziemniaków, posyp solą i czarnym pieprzem. Ziemniaki posypujemy również połową pokruszonego sera feta. Następnie rozłóż pozostałe ziemniaki, ponownie posyp solą, pieprzem i fetą.
4. Wymieszaj bulion z pozostałym stopionym masłem,a następnie wlej ziemniaki do formy. Przykryj formę pokrywką lub zbuduj ją z podwójnej warstwy folii żaroodpornej. Włóż formę z ziemniakami do piekarnika na 45 minut (aż ziemniaki będą miękkie).
5. Pokrój filet z łososia na duże kawałki, włóż do miski, zalej sokiem z cytryny, posyp solą, a następnie wymieszaj rękami. Pozostaw do marynowania.
6. Wyjmij formę z ziemniakami z piekarnika i zwiększ ogrzewanie do 210 stopni Celsjusza. Połóż kawałki łososia na ziemniakach, posyp mieszanką bułki tartej, oleju i koperku. Wkładamy formę z powrotem do nagrzanego piekarnika, nie przykrywaj pokrywką (folią).
7. Piecz łososia przez 15 minut, aż okruchy będą złote. Udekoruj gotowe danie gałązkami koperku i podawaj na gorąco.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś mielony - 130 kcal/100g
- Łosoś wędzony - 162 kcal/100g
- Łosoś z grilla - 283 kcal/100g
- Łosoś świeży - 201 kcal/100g
- Łosoś solony - 269 kcal/100g
- Łosoś saute - 379 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal / 100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Ser"feta" - 290 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g