tortille na wodzie w piekarniku

upiecz te gorące, apetyczne tortille z rumianą skórką! Ciasta na wodzie w piekarniku są bardzo smaczne i apetyczne. Jest to jeden z najprostszych przepisów na domowe puszyste tortille, które z łatwością zastąpią chleb lub ulubione bułeczki w domu. Pyszne pachnące, ze złotą skórką, posypane sezamem, z pewnością przypadną do gustu całej rodzinie i staną się częstym gościem w kuchni.
kisik07Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 9 g
tłuszcze 18 % 11 g
węglowodany 67 % 41 g
292 kcal
IG: 3 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

trochę podgrzej wodę. Powinien być ciepły, ale w żadnym wypadku nie gorący-nie więcej niż 35 stopni Celsjusza.

dodaj suche drożdże i cukier do wody (aby drożdże szybciej zareagowały), wymieszaj. Pozostaw, aż na powierzchni wody pojawi się piana.

W osobnej misce przesiać wymaganą ilość mąki pszennej, dodać sól i wymieszać.

po aktywacji suchych drożdży wymieszaj płynne i suche składniki razem. Wlej piankową wodę z drożdżami do miski z mąką i wymieszaj. Zagnieść ciasto. Powinien być miękki i elastyczny. Najważniejsze, aby go nie mieszać, aby później wzrósł, a wypieki okazały się bujne i smaczne.

pozostaw zagniecione ciasto w misce i przykryj czystym ręcznikiem kuchennym, aby nie wyschło. Umieść miskę w ciepłym miejscu bez przeciągów na około 40 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

włącz piekarnik o temperaturze 180 stopni Celsjusza w tryb konwekcji lub ogrzewanie na górze i na dole. Podczas gdy ciasto będzie pasować, piekarnik nagrzeje się do pożądanej temperatury i będzie można natychmiast upiec ciastka.

gdy ciasto się pojawi, oderwij od niego kawałek. Aby nie przyklejał się do rąk, najpierw nasmaruj ręce olejem roślinnym. Prosto rękami spłaszcz kawałek ciasta i uformuj z niego okrągłe ciasto, niezbyt cienkie i niezbyt grube. Następnie w procesie pieczenia wzrośnie i nieznacznie wzrośnie.

połóż papier do pieczenia na blasze do pieczenia i połóż na nim uformowaną tortillę. W razie potrzeby możesz wykonać nacięcia na jego powierzchni.

posmaruj wierzch wszystkich tortilli lekko osoloną wodą i posyp sezamem.

piecz każdą tortillę w piekarniku przez około pół godziny lub do zrumienienia na złoty kolor. Jeśli jest kilka arkuszy, możesz upiec kilka ciast jednocześnie, co znacznie skróci czas ich przygotowania.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy