skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty i zacznij przygotowywać zraz.
Krok 2:
Obierz ziemniaki. Aby przyspieszyć gotowanie, ziemniaki można pokroić na kawałki. Gotuj ziemniaki z dodatkiem soli do miękkości.
Krok 3:
Drobno posiekaj cebulę.
Krok 4:
Oczyść grzyby i pokrój na kawałki.
Krok 5:
Smażyć cebulę na oleju słonecznikowym na złoty kolor.
Krok 6:
Dodaj grzyby do cebuli i smaż, aż grzyby będą gotowe.
Krok 7:
Gotowe ziemniaki zamieniamy w tłuczone ziemniaki za pomocą tłuczka. Dodaj surowe jajko do puree. Przecier powinien być gęsty, aby można go było uformować w kulki. Aby nadać puree pożądaną konsystencję, używamy mąki.
Krok 8:
Zacznijmy gotować zraz. Aby to zrobić, uformuj ciasta z 2 łyżek schłodzonych tłuczonych ziemniaków i włóż do środka 1 łyżeczkę nadzienia z pieczarek i cebuli. Delikatnie ściśnij krawędzie i nadaj zrazie pożądany kształt. Zrazy mogą mieć kształt kuli, tortilli lub podłużnego kształtu.
Krok 9:
Gotowe zrazy układamy na blasze wyłożonej pergaminem i nasmarowanej olejem słonecznikowym. Pieczemy zrazy w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 10:
Gotowe zrazy podajemy na gorąco. Kwaśna śmietana, majonez lub keczup są idealne do tego dania. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g