zrazy ziemniaczane z pieczarkami w piekarniku

zaskocz swoich krewnych niezwykłym podaniem tłuczonych ziemniaków). Zrazy są daniem kuchni białoruskiej, polskiej i ukraińskiej i są kotletem nadziewanym mięsem, grzybami i/lub warzywami. Do przygotowania ziemniaków zraz stosuje się tłuczone ziemniaki i różne nadzienia. Proponuję zrobić zrazy ziemniaczane z nadzieniem z cebuli i pieczarek. Jest bardzo smaczny i prosty.
AlinkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 3 g
tłuszcze 19 % 4 g
węglowodany 67 % 14 g
100 kcal
IG: 93 / 0 / 7

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty i zacznij przygotowywać zraz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ziemniaki. Aby przyspieszyć gotowanie, ziemniaki można pokroić na kawałki. Gotuj ziemniaki z dodatkiem soli do miękkości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj cebulę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Oczyść grzyby i pokrój na kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smażyć cebulę na oleju słonecznikowym na złoty kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj grzyby do cebuli i smaż, aż grzyby będą gotowe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe ziemniaki zamieniamy w tłuczone ziemniaki za pomocą tłuczka. Dodaj surowe jajko do puree. Przecier powinien być gęsty, aby można go było uformować w kulki. Aby nadać puree pożądaną konsystencję, używamy mąki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zacznijmy gotować zraz. Aby to zrobić, uformuj ciasta z 2 łyżek schłodzonych tłuczonych ziemniaków i włóż do środka 1 łyżeczkę nadzienia z pieczarek i cebuli. Delikatnie ściśnij krawędzie i nadaj zrazie pożądany kształt. Zrazy mogą mieć kształt kuli, tortilli lub podłużnego kształtu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe zrazy układamy na blasze wyłożonej pergaminem i nasmarowanej olejem słonecznikowym. Pieczemy zrazy w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowe zrazy podajemy na gorąco. Kwaśna śmietana, majonez lub keczup są idealne do tego dania. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy