Kurczak nadziewany kaszą gryczaną w piekarniku
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Więc bierzemy kurczaka. Przygotuj go do smażenia.
Krok 2:
Wymieszaj sól, pieprz i majonez. Dobrze posmaruj kurczaka. W razie potrzeby możesz dodać czosnek.
Krok 3:
Włóż go do kubka i przykryj pokrywką. Pozostawmy więc marynować przez 2 godziny.
Krok 4:
W międzyczasie bierzemy kaszę gryczaną, szklankę. Oczywiście możesz nawet pół szklanki. Ale zrobiłam jej więcej. Umyj go i wlej 2,5 szklanki wody, sól, gotuj do miękkości.
Krok 5:
Tyle nam się udało.
Krok 6:
Obierz cebulę , pokrój i smaż na maśle do miękkości.
Krok 7:
Zbieramy kaszę gryczaną, ile potrzebujemy i mieszamy ją z cebulą.
Krok 8:
Kładziemy kurczaka na arkuszu lub w formie takiej jak moja. Napełnij kurczaka kaszą gryczaną.
Krok 9:
Szczypanie wykałaczkami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200gr . Pieczełam przez 1,5 godziny.
Krok 10:
Mamy to. Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Biały pieprz - 0 kcal/100g